woensdag 28 december 2016

27: Easterlittens Krystkuier

Klik hierboven voor het filmpje van 15 Minuten  


Verslag en foto's:

Easterlittens:  Dinsdag 27 December (zgn. 3e Kerstdag) liepen we de 3e wandeltocht in korte tijd. Eerst Akkrum (FLAL), de korte Krystkuier vanuit St.Nicolaasga en nu dus de inmiddels traditionele Barre Krystkuier vanuit Easterlittens! Deze werd alweer voor de 8e keer georganiseerd en hij blijft BAR, gezellig, uniek en prachtig om mee te maken! We hebben een filmpje gemaakt van in totaal 15 minuten ondanks dat het erg moeilijk is om in het pikkenacht scherpe beelden te maken. De link staat hierboven.


De start en finish is traditioneel in het gezellige dorpshuis 'De Jister' wat gemarkeerd werd met een kleurrijke pijl met een stukje kerstmuziek. We waren er om ongeveer om 5 uur en konden in de eerste startgroep mee ook al ivm de filmactiviteiten. Dan zie je nog wat mensen onderweg! Zo'n 400 deelnemers liepen mee en die startten in groepjes van 35. Hesjes zijn verplicht bij deze tocht en die werden uitgeleend door de organisatie. Even voor half 6 ging de eerste groep in Quarantaine en om de 5 minuten vertrokken de andere groepen.


De route was tegenovergesteld aan die van vorig jaar. We gingen eerst via de kerk  waar mooie lichtjes over het dorpsplein dwarrelden richting Winsum en over de karakteristieke brug van Easterlittens via een fietspad naar Baard. Een donker stuk op een brug hebben we even gefilmd en het is mooi te zien hoe een ploeg wandelaars met de strepen van de hesjes nadrukkelijk in beeld er aan komen lopen (groep 3). We passeerdem Leons waar de hervormde Catharinakerk van verre al mooi verlicht zichtbaar was. Een oud kerkje uit de 14e eeuw.

In de pause was een film te zien gemaakt door het Leeuwarder 48 uurs project. Dit houdt in dat er binnen 48 uur een korte film gemaakt dient te worden....net als onze wandelfilmpjes dus!! Tijdens de pause kregen we heerlijke chokolademelk met een laag 'lijnonvriendelijke' slagroom! Maar wel lekker!! De chokolademelk werd gesponsord door maatschap Frankena en Bouma (Skrins.nl).

Kerkje Lions
En deze stevige consumptie was wel nodig want wat we na de pause kregen voorgeschoteld was BAR en BOOS....maar wel leuk!! De overal aanwezige verkeersregelaars stuurden ons een terrein op waar ze zelf in hun leven waarschijnlijk nog nooit hebben gelopen! Eerst manoevreren langs de koeienstront en daarna een geweldige portie blubber en drassig terrein. Wadlopen tijdens de Barre Krystkuier!! Daarvoor hoeven we dus niet meer naar Pieterburen! Je zakte meerdere malen tot aan de enkels in de blubs, sommigen balanseerden stukjes over stukken hout langs de sloot en we stonden met de filmcamera paraat om uitglijders die natuurlijk prachtig zijn voor een geslaagde film vast te leggen!! Het was tijdens het 'wadlopen' erg donker! De wandelaars waren dan ook vaak blij met onze filmlamp. De route werd trouwens bijna geheel gemarkeerd met lichtjes! Foutlopen kon haast niet!

Dit stuk duurde vele kilometers en we waren dan ook blij met een aansluitende pauze in een boerderij met vele schapen waar door Jozef, Maria en het kindeke op werd gepast. Mysterieuze muziek voor de pauselocatie, grillige bomen maar: een heerlijk broodje worst van de organisatie! Heerlijk!!

Jozef en Maria gaven ook acte de precense!
Hierna werd de route iets vriendelijker, wel nog pittige stukken maar ook af en toe wat harde ondergrond. Op naar de Glühwijn die we kregen alweer in een schuur met vriendelijke gastvrouwen en gezellige muziek! We hebben daar even heerlijk pause gehad en genoten van het trio muzikanten. Dit was tevens de laatste pause, we moesten nog zo'n 2 kilometer naar de finish lopen maar de barre delen waren nu wel voltooid verleden tijd!

Weer terug in het Dorpshuis 'De Jister' konden we genieten van live muziek aangevuld met een hapje en een drankje. Als beloning kregen we een placemat met aan de éne kant de route van vandaag en de andere kant de bekende brug van Easterlittens die het dorp zo karakteriseerd!


Veel werk route BAR en Boos te maken maar aardig gelukt!
Wat hebben we wer genoten van deze BARRE tocht, na afloop al opmekingen gehoord van thuiszittende wandelaars: POTENBREKKERIJ, en LINK DER TE RINNE maar we hebben niets gehoord van ongelukjes ed. Er was voldoende toezicht, we werden goed in de gaten gehouden, geen wanklank gehoord dus thuisblijvers: jullie hebben een topper onder de wandeltochten gemist!


Organisatie BEDANKT
Het was BAR maar niet boos!!! GEWELDIG!!!


Onze faceboek vriendinnetje Jeanette

Meintsje poseert met Baard

Mooie markeringen van de route!

Lions

Pause nabij Lions

Pause nabij Lions

Naast Bar en Boos ook romantiek onderweg


Eén van de betere stukjes op de route


Mooie bepijling!

De beloning: Een placemat met mooie foto!!

Onze voeten zochten na afloop troost bij elkaar!