donderdag 22 december 2016

St. Johannesga: Grytsje Kingma in TOP 100? (2016)

Grytsje  tijdens de 11-Stedenetappe Sloten-Workum 2015
Tijdens de 11-Stedentocht kregen de wandelaars tijdens de 2e etappe even voorbij het Rijsterbos een verrassing voorgeschoteld. Troubadour Grytsje Kingma stond daar met gitaar en Friese vlag liedjes te zingen voor de wandelaars die bezig waren met de 2e etappe tussen Sloten en Workum. Grytsje is zelf ook een regelmatig wandelaarster en liep in 2015 deze etappe mee.
Vanaf 2008 besloot ze om haar hart te volgen en de muziekwereld in te gaan. Sindsdien treedt ze vaak op in kerken, bij verenigingen en in zorgcentra en weet met haar zuivere zangstem een gevoelige snaar te raken bij haar publiek. Samen met Rob de Jardin (ook een bekende in wandelland)heeft ze al vele optredens verzorgd zo ook met Lars Mulder de vingervlugge pianist. Daarnaast geeft ze ook solo optredens.


Tijdens een optreden in Veenwouden
Grytsje is een echte Friezin en zingt dan ook bijna alles in het Fries. Ze schrijft haar eigen teksten. Ook schrijft ze gedichten (Jawel...in het Fries) waarvan we ééntje onderaan dit stukje laten zien, deze gaat over....wandelen!In 2010 kwam haar CD Wjerlûd uit en een jaar later Wytfear, de titelsong zetten we ook bij dit stukje. Ook verscheen er een bundel met gedichten: 'Tûzen dagen', mooie gevoelige gedichten die technisch perfect in elkaar zitten!
Klik op foto voor het filmpje van 4 minuten
(Grytsje vertelt zelf wat over haar CD 'De sân tunen )
Het lied 'De sân tunen' is een vertaling van 'De zeven tuinen' van Elly Zuiderveld-Nieman, een lied uit 1967. Toen Geertje Kingma dit lied hoorde in de tijd dat het er nog maar pas was, werd ze er meteen door getroffen: de sfeer, de melodie, maar ook de tekst die verhaalt over de zeven tuinen in het leven waar ieder mens mee te maken kan krijgen. Pas veel later bedacht ze dat het mooi zou zijn als dit lied in het Fries gezongen kon worden.


Ze had een vertaling gemaakt en ging op zoek naar een Friese zangeres bij wie dit lied zou passen. In juli 2015 kwam ze terecht bij Grytsje Kingma, die positief reageerde op Geertjes vraag of zij dit zou willen zingen voor een cd-opname. Grytsje bracht Geertje vervolgens in contact met multi-instrumentalist Wil van Eekeren en hij ging aan de slag met het muzikale arrangement.

Alle instrumentenpartijen speelde hij zelf in, In december 2015 was het dan zover dat het lied in zijn geheel opgenomen kon worden, dit vond plaats in de studio van Siep Dijkstra in Gytsjerk.
Inmiddels had Grytsje de foto- en filmkwaliteiten van Albert en Meintsje ontdekt en ongeveer in dezelfde tijd kwam Geertje bij Grytsje met de vraag of ze iemand wist die het lied geschikt kon maken voor YouTube. En ja hoor, die wilden dit wel doen. Het resultaat is inmiddels te bekijken/beluisteren!

Een mooie bijkomstigheid is, dat er nog gestemd kan worden op de Fryske Top 100, en dat dit lied óók meedoet!

We zijn 2x bij een optreden geweest bij Rob du Jardin en Grytsje Kingma waarbij Lars Mulder de eerste optreden ook mee deed. Prachtige optredens!

Hou de site van Grytsje maar in de gaten, een bezoekje tijdens een optreden is meer dan de moeite waar!

Zie www.grytsjekingma.nl  voor meer info!
Grytsje maakte recent een mooi gedichtje over wandelen, dat willen we jullie niet onthouden: