vrijdag 2 december 2016

03: St.Nicolaasga FLAL

FILMLINK+fotos KLIK HIER ( online)

Sint Nicolaasga 3 December 2016
FLAL-loop nummer 4 van seizoen 2016/2017 alweer, onze 2e dit jaar en zeker niet de laatste!  In Eelde had Tom van der Velde een schitterende route uitgezet, we hebben gehoord dat hij dit in Roden nog een keer dunnetjes gaat overdoen! Nog meer wandeltochten van de FLAL worden 10 December (Muntendam, DE topper van 2016 aldus een bekende uitzetter van deze tocht) en 24 December (Akkrum) georganiseerd.


Maar op 3 December dus eerst naar St Nicolaasga! Een bijna thuiswedstrijd voor ons, ons huis ligt op zo'n 10 km. vanaf de startlocatie zalencentrum Sint Nyk


Filmen en foto's
We hebben onze hobby dit jaar inmiddels wat gewijzigd:  De enorme serie foto's elke week hebben we vervangen voor een filmpje van de tocht en aansluitend een 30 tal foto's. Waarom? Nou gewoon omdat we het leuk vinden te doen! Tegenwoordig maken we donderdags al een begin aan het filmpje (Muziek en enkele algemene foto's), na de wandeltocht knippen we de filmpjes tot een snel geheel en plaatsen ze bij onze voorinspanningen. Aansluitend bekijken we de foto's en zetten er zo'n 30 van achter de film. We hebben inmiddels een nieuw berwerkingsprogramma en dat voldoet beter dan de standaard movie maker die window's levert. Kan best wezen dat we nog eens een ander filmprogramma aanschaffen met nog meer mogelijkheden.
Het knutselwerk zetten we vervolgens op You Tube, je kunt daar eventueel ook nog geld mee verdienen maar we kiezen voor filmpjes met allerlei soorten muziek en dan verspeel je je rechten wb inkomsten. Niet zo erg alleen als je eens een 'bestseller' hebt krab je je misschien wel eens achter de oren. De topper van onze filmpjes is tot nu toe de 'Slachtemarathon' met ruim 2700 (unieke) views. Ook de nachtkuiers worden prima bekeken (Midnightwalk, Pingjum etc.)

Het dorp
Sint Nicolaasga niet alleen het dorp van die prachtige NH kerk die in de ruime regio opvalt, maar ook
het dorp van de oude zuivelfabriek (1912-2006);  van Wilhelminaoord, oorspronkelijk een tehuis voor overspannen moeders, van de Allerchorische optocht in September, van de mooie Vegelingsbossen, van het vrij bekende shantykoor 'De Headammers' niet te verwarren met de plaatselijke damclub, en ook de oude tramlijn Heerenveen-Lemmer. Er is meer natuurlijk maar dan wordt het stukje lager dan de film.

De tocht.....
's Morgens 6.15u uit bed, wat water achter de oren, 3 klappen op het gezicht en we waren er weer! Om 7.30u in de auto en 8 uur waren we aanwezig in het zalencentrum. Sint Nicolaasga lag voorheen in Doniawerstal, later is het samengevoegd met Haskerland. Vanaf 2014 valt het onder de nieuwe grote gemeente 'De Friese Meren'. Wandelen dus in de eigen Gemeente voor ons.
Ondergetekende startte weer met de grote jongens van de 35 km.; Meintsje ging meteen met de 25km. lopers op stap. Zo lopen we niet meteen achteraan na het maken van enkele filmpjes, dan zie je ook weinig mensen meer. Eerst liepen we een rondje St Nicolaasga daarna een stuk door de Vegelingsbossen; Huisterheide en over het industrieterrein.  Toen richting Doniaga over een boerenerf daarna langs de toren van Spannenburg naar Idskenhuizen. De route terug ging weer via de vegelingsbossen. Prachtig om al die houtsnijwerken te zien in het kabouterbos! We zagen diverse dieren, kabouters en paddestoelen. Een prachtig meertje/vijver was de sau
s over deze prachtige bostocht in de slotkilometers!   Ook de Sint was bij de start van de wandeltocht en had enkele wandelaars in het grote boek staan! Eéntje mocht zelfs blij zijn dat hij niet mee hoefde in de zak naar Spanje! Die zondebok snijdt altijd stukken af tijdens een tocht maar gelukkig......het bleef bij een waarschuwing! Ondergetekende zocht op een gegeven moment een bultje op om een leuk filmpje van de stoet wandelaars te maken. Ik hoorde ineens "DAAR STAAT ÉÉN TE FILMEN"!! Ik Keek achterom en daar zaten 2 dames, heb maar niet opgelet wat ze deden en ben snel weer naar beneden gegaan! Wat een schrik!!

Prachtige tocht, heerlijk lenteweer, Genoten van deze wandeltocht van de FLAL!!SLOT....
Volgens onze inlichtingen heeft Herma de Boer Zonderland de tocht bedacht en ondanks dat er weinig nieuwigheden voor ons bij waren hebben we genoten van de omgeving en een knap staaltje uitzetten!  Tige dank HHTT, we hebben samen met 543 andere wandelaars een prachtige dag mogen beleven!!