zaterdag 21 mei 2016

21/22 mei:: Friese Waterlinie 2D

Scroll naar onder voor foto- en filmlinken, daaronder staat een verslagje.  (Filmpje van zondag stond muziek bij die beschermd is. Daardoor wordt hij niet op alle apperaten weergegeven (We denken op sommige mobiele apperatuur). Op de computer doet hij het volgens onze info wel. Een volgende filmpje zullen we met de muziekkeus beter opletten)  
  Het weekend van 21 en 22 Mei stond voor ons in het teken van de Friese Waterlinie 2-daagse. We hadden deze tocht 1x eerder gelopen. Vorig jaar zouden we ook meedoen maar toen kwam A gehavend uit de 11-Stedentocht en moest op het allerlaatste moment van deelname worden afgezien. Dit jaar waren alle kwaaltjes van te voren al opgelost, dus op naar de Friese Waterlinie 2-daagse!  De route van de Friese waterlinie voert langs de verdedigingslinie die is opgericht om de Spanjaarden tegen te houden in de 17e eeuw. De dijken werden toen doorgestoken en de waterlinie in stelling gebracht. De waterlinie bestaat uit verschillende verdedigingswerken wo. veel schansen. Uiteindelijk lukte het de Spanjaarden niet de linie te nemen en Friesland bleef Friesland en Spanje bleef achter de Waterlinie!! Een oud strijder vertelt er in het filmpje van zondag over!  De wandelaars liepen een maximaal 84 km. lange tocht waarin diverse dingen nog herinnerden aan de verdedigingslinie waaronder de opgeworpen aarden wallen (schansen).   De route die bewandeld werd liep van Kuinre naar Bakkeveen, een schitterende route grotendeels langs de rivieren De Lende en de Tjonger. Er waren routes uitgezet van 42, 25, 15 en 8 km. per dag. Omdat het een wandeling betrof van A naar B kon je bij de finish met een pendelbus weer terug. Daar maakten wij geen gebruik van want de wachttijd kon best wel eens oplopen dachten we. De eerste dag leverde een oproep via faceboek een lift van Wilco (van Hennie Tum) op (Tige dank!!) en de 2e dag gebruikten we een extra autootje van schoonzoon zodat we een auto eerst bij de finish neer konden zetten en vervolgens naar de start reden.   Over de tocht: Eigenlijk niets dan lof, de pijlen stonden prima, slechts 1x even getwijfeld war we heen moesten. Helaas geen theatergroep de eerste dag maar dat maakten ze de 2e dag goed door lange tijd aan de route een demo te geven. Erg leuk! Zo ook bij de Schans waar 2 oud strijders uitleg gaven over het gebied met een stukje historie. Rondom de schans niet veel foto's gemaakt, wel een ruim stuk in de film gereserveerd. Sjoch dy mar efkes.   Er was een appeltje onderweg, Een stukje muziiek tijdens de pauze van de eerste dag: Protte Wille van Gerke, Greetje en Betty, er was een een leuk theater dus, een stukje muziek bij de finish, SC Heerenveen omroeper Jouke de Vries stond bij de finish met een vriendelijk woord voor de deelnemers en niet onbelangrijk voor ons...'mooiweerlopers': Het was mooi weer!! Alleen de laatste kilometers op dag 2 begon het nog zachtjes te regenen maar de plu hoefde niet op en de regenjassen bleven in de tas.   Het was hartstikke gezellig onderweg, alleen kwamen we 1 mopperende man tegen die met zijn verkeerde been uit bed was gestopt...of ruzie thuis had gehad want die vond er helemaal niets aan alleen als hij in de buurt was van aardige en zeker niet onbelangrijk: KNAPPE vrouwen! 

  Gretha en Crew: We hebben genoten.....alleen 1 ding: De bussen: de meeste lopers willen het zelf in de hand hebben wanneer ze weer weg kunnen en met pendelbussen achteraf dan kan de wachttijd nog wel eens oplopen....Onze tip: Vooraf naar de start met de bus, zo doet bijna elke organisatie het. 

  TIGE DANK aan organisatie en vrijwilligers!! Mooi weekend gehad dank zij jullie!!

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten