woensdag 2 maart 2016

02/03: 11-Steden:De EHBO 1b

Fotootje net na de start....even tijd voor elkaar!
Vandaag in 'Op weg naar de 11-Stedenwandeltocht' richten we de spot even op een groep onmisbare vrijwilligers die veel respect verdienen: De EHBO. Met Albert de Zwart aan het hoofd van deze groep vormen ze een fantastisch team die vele probleemgevallen dmv deskundige hulp over de streep trekken. Op diverse posten van oa sportevenementen helpen ze onderweg de sporters met problemen. Veel blaren natuurlijk maar ook vervelende spieren, scheenbeenpeesontstekingen, wondjes etc. 

1e Etappe.....veel terraswerk!! Stilte voor de storm!
Vorig jaar tijdens de 11-Stedentocht heb ik (Albert) voor het eerst echt kennis gemaakt met de super hulpverlening van het Appie cs! Na de 2e dag zou ik het voor gezien houden, dikke blaren, zere voeten. Oorzaak onbekend. Normaal weinig last, misschien hebben de veranderde levensomstandigheden invloed gehad? (Vervroegd ophouden met werk). Maar vanaf eind dag 2 en de rest van de tocht was ik hun patient. Er kwam nog een flinke vleeswond bij in de pols (Gelukkig net niet een slagader geraakt) maar de zorg die het EHBO team heeft gegeven tijdens de rest van de tocht was dusdanig dat ik toch alle 5 etappes heb uitgelopen. Het kruisje is dan ook eigenlijk voor meer dan 50% voor de EHBO-ers. Als je vragen hebt op dit gebied kun je de site van Albert de Zwart raadplegen Blaarbehandeling Appie de Zwart  waar veel nuttige tips staan, ook preventief. 

Tijdens de 11-Stedentocht zijn Appie cs met ong. 30 man aanwezig!

Een tijdje terug hadden we een 'Petear mei' Appie en Ankie en hun werk bij het Rode Kruis. Een samenvatting hiervan leek ons passend om een begin te maken aan de serie 'Op weg naar de 11-Stedenwandeltocht'. Hieronder kun je het 'Petear' nogmaals in verkorte vorm lezen. 


Volgende week woensdag beginnen we met het voorstellen van wandelaars die de 11-Stedentocht meelopen en die onze speciale aandacht krijgen. We gaan ze voor en na-  maar ook elke dag tijdens de tocht een 'diepteinterview' afnemen. We gaan met een klein cameraatje met een redelijke weergave op pad en 2 prima fototoestellen om zoveel mogelijk vast te leggen.--------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu het woord aan de 2 TOPPERS van het rode kruis waar we ook tijdens de tocht een dagje extra aandacht aan gaan geven! Het 'Petear mei' Appie en Ankie:


We stelden Appie en Ankie enkele vragen, die beantwoordden ze net als ze prikken: Vakkundig, kort en bondig. Geen doekjes er omheen winden maar 'to the point'! Hun woorden zijn wat opgefleurd met enkele foto's van hunzelf en de EHBO.  

Wil je wat over jezelf vertellen?  

Appie de Zwart:   67 jaar met pensioen woonplaats Burgum, getrouwd met Minke 3 kinderen 1 zoon  en 2 dochters en 4 kleinkinderen waar ik heel trots op ben. 
Ankie Jagersma:  59 jaar, getrouwd met Pie. Wij hebben 2 kinderer en zijn trotse grootouders van 3 kleinkinderen!


VAKWERK!


Hoe lang ben je al bij het Rode Kruis en wat voor opleiding is daar voor nodig? 

Appie:  Vanaf 1975, vanaf 1997 Hoofd magazijn Rode Kruis Fryslân Noord en vanaf 2012 Hoofd Logistiek Fryslân, en EHBO cursus volgen en AED dat is verplicht, dan zijn er nog meer interne cursussen zoals chauffeur op de Rode Kruis bussen, verbindingsdienst. 
Ankie:  Vanaf 1978 bij het Rode Kruis werkzaam als vrijwilliger, jeugd EHBO-ers opgeleid en ben al enige tijd assistente van Appie, samen met Froukje.
Hoe ben je ertoe gekomen om dit werk te gaan doen? 

Appie:  Mijn vader was EHBO instructeur en dat moet je wel eens voor slachtoffer spelen, dan vindt je het mooi en dan doe je even EHBO cursus. 
Ankie:  Via mijn werk in Leeuwarden ben ik bij het Rode Kruis gekomen.Via een kollega van het werk en kennis van EHBO is altijd meegenomen. Ik vond het erg leuk en interessant en ben toen gebleven. 

Hoeveel medewerkers hebben jullie? 

We zitten op dit moment in Leeuwarden op 115 personen waarvan ongeveer 15 chauffeurs 

Wanneer moet er bij een evenement EHBO aanwezig zijn en in welke mate?  

Eigenlijk bij alle evenementen waar wat kan gebeuren. Bij grootschalige evenementen van meer dan 500 mensen dan beslist de GGD/GHOR hoeveel EHBO-ers aanwezig moeten zijn.
  

Heeft dit ook met het aantal kilometers te maken van bv 11-stedentocht?  
Nee de 11-Stedentocht is Provinciaal uitgezet dat kan elke afdeling buiten zijn gebied dit doen.
Ankie tijdens een werkstukje, ziet er prima uit!


Hoever gaan jullie bevoegdheden?  

Alleen EHBO, maar ik heb de cursus Sportmassage gedaan maar verder er niets mee gedaan , en dit gebruik ik dus tijdens de 11-Steden wandeltocht wel, maar wel tot zover en niets anders.


Voor de kerk in Bolsward

Waar en hoe vaak worden jullie zoal ingezet? 

Er wordt op de afdelingsavonden (maandagavond) de evenementen opgenoemd en daar kan je je dan opgeven voor een evenement. Er staat wel een aantal dat je moet doen ( 5 dagdelen)


Welke regio?  

Regio Fryslân, maar als er een ramp ergens in Nederland is dan kunnen ze je oproepen om te helpen, en daar kan je je dan voor opgeven en dat heet Redy2help


Verdien je er ook wat aan of krijgen jullie onkosten vergoeding?  

Alles is vrijwillig, alleen krijgen wij Km vergoeding. 

Is er ook een leeftijdsgrens om dit werk te mogen doen? 

Nee, dat was 15 jaar geleden wel, nu gelukkig niet maar je moet wel gezond zijn en alles kunnen doen. 


Waarom zijn jullie niet actief bij de Nijmeegse 4-Daagse? 

Ik vindt het te massaal, en wij plakken de hak andersom. Bij de 11-Stedenwandeltocht zien wij de wandelaars de gehele dag/week, en overleggen met ons team elke dag als er iets bijzonders is zodat wij dat allemaal weten, en dat kan in Nijmegen niet omdat zij s‘morgens heel vroeg starten en daar en daar in ploegen werken. 

Hoeveel blaren prikken jullie ongeveer bij de 11-Steden? 

500 blaren 
De patient heeft het gered!

Wat voor gevallen kregen jullie nog meer te verwerken .waren er tijdens de 11-st. ook ernstige gevallen? 

Willen het liefst dat alle wandelaar het kruisje krijgen, dus ik zeg altijd: door veel blaren kun / kan je niet uitvallen daar vechten wij voor dat dit eigenlijk niet gaat gebeuren. Nee geen rare gevallen. Ik masseer onderweg wel, maar bij de eind post daar zitten de sportmasseurs.


Wil je eens wat vertellen over het draaiboek van de EHBO tijdens een evenement, jullie verkassen ook nogal eens bij bv een wandeltocht)  

Het draaiboek maak ik elk jaar weer up to date, want er komen wel eens veranderingen in de posten en in de grote van de posten, en daar speel ik dan weer op in. Het draaiboek van het Rode Kruis heeft een inhoud van 74 pagina’s. Door de verschillende posten weer andere vrijwilliger in te zetten hebben we zo nu en dan even een pauze om even ergens lekker te eten en dan gaan de teamleiders (altijd 2 personen)naar de eind post en assisteren daar dan weer, en bij de wisseling voor het avond eten.


Hebben jullie een website waar info over de EHBO opstaat en info?  Wat voor info kan de lezer hierop vinden, zo ja welke??  

Ja.   www.rodekruis.nl


Wat wil je nog meer kwijt over je werk bij het Rode Kruis? 

Het werken bij het Rode Kruis is heel leuk, en gezellig. Het geeft voldoening, is leerzaam en idd. gezellig......


Hebben jullie daar nog medewerkers nodig?  

Andere afdelingen in Fryslân hebben nog wel vrijwilligers nodig, en omdat er veel meer evenementen komen waar het Rode Kruis wordt gevraagd, onze afdeling (Fryslân Noord Leeuwarden) heeft 115  vrijwilligers waarvan ongeveer 15 chauffeurs.


Moeten ze dan een opleiding hebben gehad of zorgen jullie daarvoor?  

Wij hebben ook instructeurs die je een opleiding geven. EHBO AED  Maar die zijn ook in de andere afdelingen. Andere afdelingen zijn in de plaatsen Leeuwarden, Dokkum,Franeker , Drachten, Heerenveen, Sneek, Joure en WolvegaHeb je nog andere hobby's dan rode Kruis en EHBO.....sporten?

Appie: Ja ik ben administrateur bij Seniorweb computer cursussen. Nee geen sporten.


Ankie: Ik sport wel....hardlopen en fitness. Ik airbrush en ik schmink bij toneel en iepenloft.Welk klusje vind je echt vreselijk om te doen? 

Appie:  De tuin klaarmaken.

Ankie: De (af)was

(Misschien is het te regelen dat Ankie bij Appie de tuin doet Appie bij Ankie afwast?)


Wanneer was je voor het laatst nerveus?


Appie:  Ik ben nooit nerveus dat is lang geleden.
Ankie:  Ik denk toen mijn kleinkinderen geboren werden. 


Wat was het moeilijkste wat je ooit gedaan hebt? 

Appie:  Examen sportmassage alles in het Latijn.
Ankie:    ........................   (Misschien deze vraag beantwoorden??)
We denken dat we namens heel veel wandelaars spreken dat we de EHBO' ers van het Rode Kruis veel dank verschuldigd zijn! Zij zorgen er voor dat we met nog meer plezier onze geliefde wandelsport kunnen beoefenen. Stel je voor dat je een tocht moet uitlopen met pijn, dan is de lol er snel af! "Nooit opgeven om blaren" zijn de terechte woorden die Appie ooit sprak! "Wij vechten ervoor om jullie door te laten lopen en herstellen de voeten"! En hij heeft gelijk, we hebben het ditmaal zelf ondervonden: Opgeven om blaren is GEEN optie!!!

Appie en Ankie (en jullie hele team!!) BEDANKT!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten