zondag 31 juli 2016

30/07: Pieterpad Winsum-Groningen

Fotolink KLIK HIER     Filmlink KLIK HIER  


Pieterpad Onze 2e etappe Winsum-Groningen 19km.

Zaterdag 30 juli was er wb. georganiseerde wandeltochten weinig te doen deze week. Gelukkig zijn wij vorige week met het Pieterpad begonnen zodat er elke week weer genoeg te wandelen is! Het is de bedoeling om voor September de etappes in Groningen achter de rug te hebben want in September gaat de caravan enkele weken naar Drente. Vandaar willen we dan alle etappes lopen die daar in de buurt zijn.   Na jl zaterdag rest nu alleen nog Groningen-Zuidlaren, die doen we binnenkort nog.

Zaterdag jl. dus Winsum-Groningen. 's Morgens half 7 uit bed, kar inpakken, fietsen op de auto, hapje eten, bakje koffie en op naar Groningen waar we de fietsen op het station zetten. Toen met de auto naar Winsum waar we de auto bij het station parkeerden. Vandaar naar het startpunt bij restaurant 'De Gouden Karper' waar ons eindpunt was van etappe 1.

We liepen eerst een stuk langs het Winsumerdiep over een mooi paadje. Daarna via wegen en ook stukken weiland waarbij we over hekken moesten klimmen naar Garnwerd. Tijdens het Pieterpad ga je regelmatig over boerenerfen die hun erf voor wandelaars opengesteld hebben. Je moet dus niet voor koeienpoep allergisch zijn wil je deze route wat leuk bewandelen! In Gantwerd pause, daarna een stuk Reitdiep naar Oostum en Wierumerschouw. Daar over het water naar Wierum waar we een op een Wierde gelegen kerkhofje zagen met kerkje. 

Vanuit Wierum liepen we een heel stuk over het Paddepoelsterweg die doorliep tot ver in Groningen. Voor Groningen de passage over het Van Starkenborgkanaaldie in 1938 is geopend als onderdeel van de nieuwe waterweg Amsterdam-Lemmer-Groningen-Delfzijl......een beetje Fries water dus. 


In Groningen was het druk! Markt, veel shoppers/toeristen, we waren de officiele route even kwijt maar liepen toch vrij snel naar het station waar onze fietsen stonden. De kar moest ook mee en die kon gewoon om de middel en achter de fiets aan rollen. Hij zat wel wat te dicht op de fiets zodat hij bij bochten tegen het spatbord aan kwam. Aandachtpuntje voor de volgende tocht alsmede de route terug naar de startplaats. We waren op een gegeven moment het spoor helemaal bijster en wisten niet meer hoe we moesten fietsen. 3x gevraagd, 2x de verkeerde kant uit gestuurd zodat we na een anderhalf uur fietsen zo'n beetje weer terug in Groningen waren. Gelukkig kregen we toen een goede tip en konden vanaf toen vrij rechtstreeks terug naar Winsum fietsen. 

Daar kwamen we om half 8 aan, station opzoeken en chinees restaurant opgezocht. We wilden naar binnen maar helaas....No dogs allowed! Dus...weer in de auto en richting huis. Bij een benzinestation enkele marsen en koude cola gekocht want we waren inmiddels door al onze proviant heen. Hap, slok en weg was het....voelden we ons weer een beetje beter teminste. We waren ver na 9 uur thuis, een 'werkdag' van zo'n 15 uur!

Volgende keer nemen we een print mee van de fietsroute die we dan vooraf gaan doen. Eerst fietsen en daarna lopen lijkt ons toch beter. Binnenkort Groningen-Zuidlaren en in September dus de Drente etappes.....wordt vervolgd!