dinsdag 22 december 2015

13/20: Twee Kerstmarkten

Meintsje en ik bezochten afgelopen week 2 kerstmarkten en wel in Kampen (13.12.2015) en Leeuwarden (20.12.2015).

                                                                                                                                                               

De eerste in Leeuwarden stond al heel lang in onze agenda: De markt in de oude gevangenis 'De Blokhuispoort' in Leeuwarden. Dit is een voormalig huis van bewaring en bijzondere strafgevangenis. Nu werken er creatieve geesten die schuilgaan achter de bedrijven die hier zijn gevestigd. Veel culturele evenementen worden hier georganiseerd wo. nu dus de kerstmarkt. Bij aankomst leek het wel of we bij het Anne Frank huis waren aangekomen. 


Er was een flinke rij wachtenden voor de kassa die later toen we weer weggingen alleen nog maar langer was. Het was heel leuk even in de oude gevangenis te zien al was de actie radius beperkt tot enkele afdelingen. In de wester vleugel kregen we een goed beeld hoe de indeling was en van de diverse cellen waar nu kertspullen lagen opgeslagen. Op het terrein was een glijbaan van 25 meter, een schaatshoekje, vele kraampjes met kerstartikelen, lekkere hapjes (al hing er een vreemde lucht met al die verschillende bakluchten door elkaar) en vele bedrijven en hobbyisten presenteerden zich daar. Gezellig al vonden we wel dat de ruimte te beperkt was, je voelde je daar echt wat gevangen! Een bakkie gehad in eetcafé d"De Bak' (=genieten in alle vrijheid), lekker geslenterd langs de kraampjes en een mooi optreden van een swingend koor (3 filmpjes bij de foto's) gezien. TOP uitje, zo'n 50 foto's en 3 korte filmpjes kun je op de link vinden.
20 Dec. 2015:  Kerstmarkt in Oud Kampen (Ov.)
Links Videootje shanty koor                                                                                                                                                         


Ons 2e uitje wb. kerstmarkten beleefden we zondag 20 Dec. in Kampen. Een tip van een wandelvriendinnetje was zo overtuigend dat we meteen besloten om daar heen te gaan. En daar hebben we geen spijt van gehad!! Wat een gezellige markt en heel leuk opgezet! Er was een route afgezet in het centrum van Kampen waar de straten mooi versierd waren en talloze attractie waren 'ingekraamt'. De entree was 2 euro maar dat was het zeker waard. We gingen meteen al door de Buitenkerk heen met kerstliederen zingende koren en een prachtige kerststal. 


Erg veel mensen gingen daar even zitten en luisteren naar de mooie melodieën van het koor. De route ging via de Buitenhofstraat, Nieuwe Markt, Koeplein en de IJsselkade weer terug naar de Buitenkerk en de uitgang. Voor de kerk stonden enkele dubieuze figuren in de mist mensen bang te maken.......in de kerk kreeg je een heerlijk kerstgevoel! Vandaar deden we de ronde en we kwamen van alles tegen. Een kleine greep: Echte Kamper klederdracht, mooie grote oude foto's van Kampen eo..een ouderwetse drukkerij, lelijke adoptiekinderen, de verschrikkelijke Mendozis met hun enge fakiracts, een jongleur, theaterdansschool Zwolle, vele levende standbeelden en echte Kamper kniepertjes in de Soete Suikerbol! HHEERLIJK!!! Eigenlijk was er veel teveel om op te noemen en te fotograferen. We hebben ook hiervan een serietje foto's genomen. Bekijk de resultaten maar even op de linken.
Heerlijke kerstmarkten, we hebben genoten!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten