woensdag 31 mei 2017

19: Spannum Openluchttheater

In Spannum wordt in Juni een uniek openluchtspel opgevoerd 'It Kistke fan Sybrant Roorda'. Het stuk is gebaseerd nav. de vondst van een grafsteen van Sybrant Roorda (1465-1550) in 2014 tijdens de restauratie van de kerk in Spannum.  Het balletje ging toen al snel rollen, hier moest iets mee gedaan worden. Wie was hij, wat deed hij en hoe was zijn leven?  Besloten werd er een openluchtspel van te maken, men zocht en vond mensen die er een bijdrage aan wilden leveren. Schrijver Hans Brans zorgde voor het verhaal, voor de regie vond men Anne Zijlstra en Gerben Postema en er werd huis aan huis gevraagd wie wat zou willen doen voor en tijdens het openluchtspel. Dit leverde zo'n 70 spelers op en nog een heleboel mensen die zich zouden gaan bezighouden met de aankleding en organisatie van het stuk.  Bijna het hele dorp is er zo'n beetje mee bezig en er wordt al zo'n 3 jaar flink aan het stuk gewerkt. Uniek aan dit openluchtspel is dat er op 6 verschillende locaties wordt gespeeld. Het publiek doet dus tevens een kleine wandeltocht door een deel van het dorp.


Onze eerste kennismaking met alle bedrijvigheid omtrent dit stuk was zondag 14 Mei. Prachtig om te zien hoe iedereen enthousiast bezig is. We waren bij de eerste doorloop en filmden een interview met de 2 regisseurs. Daaroverheen beelden van de repetities die dag.  Maandag 22 Mei waren we bij het naaicafé in Spannum waar alle mooie middeleeuwse kleding voor het stuk wordt genaaid door dorpelingen. Op 28 Mei waren we weer bij een zgn. doorloop. De 3 filmpjes zijn inmiddels alle 3 klaar, de eerste 2 worden op deze pagina al gelinkt.
De voorfilmpjes duren ong. 2 1/2 minuut.

Het dorp wordt middeleeuws, de spelers worden mooi aangekleed evenals de toeschouwers die er ook een beetje middeleeuws uit gaan zien. Er is een naaicafé waar die kleding wordt gemaakt (waarschijnlijk is er geen huis in Spannum meer straks die gordijnen voor de ramen heeft), er werkt een bouwploeg voor de decors etc. kortom volop actie in het kleine dorpje Spannum.

Wie het wil zien:  De premiëre is do.15 Juni as. aanvang 20.00u (tot ong. 23.00u). Verder zijn er uitvoeringen op vr.16, za.17 en zo.18 Juni. Zaterdag 16 Juni is er ook een middagvoorstelling en die begint om half 2 's middags (tot ong. half 5). Het belooft 'bjusterbaerlik' te worden!!

In de aanloop naar de 'Try Out' mogen wij filmpjes maken voor de organisatie die weer worden ingeleverd bij Omroep Friesland. Die gaan er mee aan de slag samen met de filmpjes van andere openluchtspelen in Friesland. We melden nog wel waar en wanneer ze worden gepubliceerd. Verder maken we opnames van de Try Out en eventueel van een andere uitvoering. Daarna monteren we het geheel tot 1 film. Per keer maken we ook een serie foto's.

Wel spannend, het is iets anders dan wandeltochten filmen en fotograferen natuurlijk maar we hebben er vertrouwen in dat het goed komt. Het eerste filmpje is inmiddels opgestuurd. Dit plaatsen we hier pas na de goedkeuring van de organisatie.


Voor meer informatie over dit stuk zie www.roordaspannum.nl , daar kunt U ook kaarten reserveren.

VOOR MEER FOTO'S  KLIK HIER