vrijdag 26 mei 2017

25: Castricum Le Champion

De 'Oer-IJ Expeditie'


Filmlink KLIK HIER          Foto's later via deze pagina

We liepen Hemelvaartsdag in Castricum met 2500 andere enthousiastelingen de gloednieuwe wandeltocht van 'Le Champion, en daar hebben we geen spijt van gehad. Tussen alle drukte door van het filmen van het openlucht theaterstuk in Spannum was dit een welkome ontspanning. Deze dagen doen we ook geen tochten in de buurt zoals Diever, Odoorn of de 11-Steden. De laatste hoop ik (Albert) Pinkstermaandag op de fiets mee te kunnen doen. De laatste training volgt zaterdag 27 Mei, het zal best wel pittig worden maar we gaan ervoor. Na 30 jaar weer eens de fietstocht....spannend!


's Morgens waren we vroeg uit bed, 5.15u. We wilden op tijd zijn, meteen starten om 8 uur, 'moarns betiid...de hiele dei betiid'!! Om half 8 waren we in Castricum, even onze contactpersoon daar gebeld en 3 minuten later stond ze al in levende lijve voor ons! Klein babbeltje en naar de startvakken voor wat filmopnames en hier en daar een babbeltje. De tocht was een soort expeditie die als doel had het herbeleven van het landscap aldaar. Dit werd gedaan in de vorm van verhalen, kleine toneelstukjes met speciale tenu's en kleding. Er was een stand met oude geweren en een demo hoe ze moesten worden geladen. Er waren houthakkers bezig te laten zien hoe er vroeger hout werd gehakt, verder waren er mensen aan het spinnen en breien, koekjes bakken etc etc. Alles staat wel op het filmpje van ongeveer 21 minuten. De wandelaars werden ook uitgenodigd een vrijwillige bijdrage te leveren aan de stichting Oer-IJ, een organisatie het belangrijk vind dat er zorgvuldiger wordt omgesprongen met het open landschap.  Dit gebied heeft bijzondere cultuurhistorische kwaliteiten en unieke natuurwaarden.


De route was super, een enkel stukje daargelaten maar dat kan ook haast niet anders om de mooie gebieden met elkaar te verbinden. Je kon 4 afstanden lopen: 9, 15, 20 en 25 km., wij deden natuurlijk de langste afstand!  Start was in Huis van Hilde in Castricum, de route ging langs Uitgeest, Krommenie en Heemskerk. Onderweg veel molens, we zagen de hoogovens, veel jonge beestjes, en een hoogtepunt was de passage van kasteel Assumburg met een fantastische kasteeltuin, mooie beelden en een mooie gracht langs het kasteel. Jammer dat we niet even naar boven konden, daar had je waarschijnlijk een prachtig uitzicht gehad, misschien iets voor een volgende keer organisatoren??Op enkele plaatsen muziek, zoals 'De Trawanden van Banjaert met enkele doedelzakken en een trom. Er  was een ouderwetse discjochey die nog platen draaide, een koortje bij Fort aan den Ham (Een verdedigingswerk gebouwd tussen 1896 en 1903. Dit staat op de werelderfgoedlijst. Bij de finish zongen 2 mannen gezellige binnenkomst muziek. Met nog een lekkere radler erbij was het nog even goed vertoeven daar.


Al met al een fantastische wandeldag en zeker voor herhaling vatbaar!!


Enkele foto's: