zaterdag 16 april 2016

16/04: Lytse Doarpen Rintocht

Verslag/foto's en film 2017 Spannum KLIK HIER

===========================================

Hieronder staat het verslag en de linken van 2016!!


Foto's Lytse Doarpentocht online: KLIK HIER.

Film van 36 minuten KLIK HIER


Voor een beter geluid bij de filmpjes hebben we inmiddels een microfoon met kap tegen windruis aangeschaft.We gaan er van uit dat de komende filmpjes steeds beter van kwaliteit worden. 
Met het hoofd in de wolken liepen we de LDT 2016Zaterdag 16 april liepen we mee met alweer de 11e Lytse Doarpen Rintocht die ditmaal vanuit Itens werd georganiseerd. De familie Miedema organiseert deze tocht vanaf het begin nadat ze in het jaar 2000 zijn besmet met het wandelvirus waar nog geen vaccin tegen beschikbaar is. De doelstelling van de organisatoren is om de kleine dorpen in de omgeving bekend te maken bij de wandelaar. De route is elk jaar anders met steeds weer een andere serie 'Lytse Doarpen'.  De tocht kenmerkt zich door vaak mooie vergezichten en van verre al de panorama's van de dorpen met vaak een kerktoren als belangrijkste blikvanger. Start en finish is altijd in een Dorpshuis of café maar door de grote deelname zal het niet lang meer duren of er staat een grote feesttent bij de start! Er waren meer dan 1700 deelnemers!!Een supertrio!
Meintsje en ik mochten vroeg starten ivm onze film- en fotoreportages. Meintsje zou het merendeel van de foto's nemen en ondergetekende zou de nieuwe camera proberen.  Ons hondje Snowy hebben we voor deze keer naar een pension gebracht. In huis bij iemand doen we niet meer, een pension is de enigste optie. Zit wel een prijskaartje aan natuurlijk en dat gaan we daarom niet elke week doen. We hebben Snowy een goed galgemaal gegeven thuis zodat ze de eerste uurtjes in het pension wel lekker gaat slapen.
2 BWérs voorop: Hans Wijnia+Henk Kroes, de B staat bij Hans voor berucht
Maar we hebben vandaag een prachtige Lytse Doarpen Rintocht gelopen. Wel een ongemakje gehad vandaag: Toen ik (Albert) op een veerooster liep zakte mijn voet erdoor en maakte een rare smak. Gewoon doorgelopen maar later ging ik even op de knieen voor een foto en ik vernam dat de knie dik was. Even gekeken en inderdaad was hij behoorlijk opgezwollen. Pijn viel mee en na een bezoekje EHBO tocht uitgelopen. 

We liepen via Easterein, Reahûs, Boazum, Lytsewierum en Rien weer naar startplek Itens. De 40 km. deed ook nog de plaatsen Tirns, Ysbrechtum en Schearnegoutum aan. De afstanden die je kon lopen waren 25 en 40 km.  De weergoden waren ons redelijk gunstig gezind: het was vaker droog dan dat het regende en de buitjes waren vaak snel weer voorbijgewaaid. Er stond een harde wind wat soms storing op onze interviewtjes gaf. We gaan eerdaags nog een passende microfoon bij onze nieuwe filmcamera kopen. 


We waren er vroeg, lekker dichtbij de start parkeren al was niet iedereen op de hoogte dat we toestemming hadden. Maar toen we de naam Hennie noemden was het geen probleem meer, evenals onze aanwezigheid bij de laatste instructies voor de vrijwilligers die tevens een goed gevuld lunchpakket meekregen. Leuk dit allemaal even te mogen meemaken. We hebben de familie ook nog wat vragen gesteld in de drukke zaal, hopelijk is het wat te verstaan allemaal op het filmpje anders moeten we maar ondertitelen. 

En wat was het weer mooi om heerlijk door het Friese land te lopen, dwars door weilanden, mooie paden en smalle asfaltpaden van dorp naar dorp. Mooi om die panorama's te zien van de dorpjes en verdere wijdse blikken. Mooie wolkenpartijen sierden de lucht, we hebben dan ook enkele wandelaars met het hoofd in de wolken kunnen fotograferen.
De jongste werknemer maar ff op een grote foto


We willen alle vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage, het was allemaal prima in orde. Overal verkeersregelaars, EHBO, jongedames met stukjes kaas, een stukje muziek bij de finish alleen het wordt te klein, de LDT is nu definitief uit haar jasje gegroeid. Dat bleek al tijdens de stempelposten waar het soms erg druk was en vooral bij de finish waar een lange rij wachtenden voor het café/dorpshuis stond op hun beloning te wachten. We zijn dan ook maar snel weer weggegaan want de staanplaatsen in het café waren zelfs allemaal bezet. Maar niets dan lof over deze tocht, Het gezegde 'Wat binne wy moai fuort' geldt zeker voor deze prachtige dag, bedankt bedankt en in het bijzonder de familie Miedema die de grondleggers en organisatoren zijn van dit prachtige evenement!! 
Dikke duim voor de organisatie!!

De dropjes van deze tocht....