woensdag 13 april 2016

13/04: 11-Steden: Jan Brinksma

Foto 2015 De 10e Lytse Doarpen Rintocht
In de aanloop naar de Elfsteden wandeltocht deze week in het zonnetje Jouster Jan Brinksma. Jan is benzinepompmedewerker in Joure maar verbruikt in zijn vrije tijd hoofdzakelijk eigen energie. Hij is een fanantiek wandelaar en de elfstedentocht staat jaarlijks in zijn agenda evenals de Nijmeegse 4-daagse. De laatste wordt dit jaar voor de 100e keer georganiseerd en Nijmegen gaat er een groot feest van maken samen met 50000 wandelaars. Jan heeft er zin in, het is zijn hoogtepunt van een wandeljaar al komt de 11-Stedentocht wel heel dichtbij. 
Foto 2015 De 10e Lytse Doarpen Rintocht
We zijn zelf komend weekend actief in en om Itens waar alweer de 11e Lytse Doarpen Rintocht wordt georganiseerd door de wandelgekke familie Miedema. De hele familie werkt mee aan de voorbereidingen en aan de tocht zelf. We hebben vooraf aan de LDT een gesprekje met hen en dat verwerken we in ons filmpje wat we gaan maken. Sjoch snein mar efkes op ûs site!! Verder maken we veel foto's en hier en daar maken we een praatje met wandelaars. We zien wel wat het wordt. 


Maar nu eerst Jan Brinksma, hieronder vind je enkele verzamelde woorden van hem met een paar foto's.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Passie voor wandelen  (...door Jan Brinksma)

11-Stedentocht 2015:  Foto Onno van Mulken
JOURE - Iedereen kan wandelen. Wandelen is een heerlijke, veilige en bovendien relatief goedkope sport. Een paar stevige wandelschoenen, speciale sokken, een rugzak en een petje en de uitrusting is min of meer compleet. Flitsende wandelkleding kan, maar is beslist niet nodig. Wandelen is bovendien gezond voor zowel lichaam als geest en kan bijna altijd. Zo leg ik de laatste jaren al snel tussen de duizend en vijftienhonderd kilometer te voet af. Ben zo langzamerhand volledig verslingerd geraakt aan deze laagdrempelige sport en geniet er met volle teugen van.


Na het volbrengen van de 4-Daagse Nijmegen op de Wedren
Mijn passie voor wandelen werd lang geleden gewekt. Hoe dat precies is gegaan weet ik niet meer, maar ik 1989 werd samen met drie andere Jousters voor het eerst aan de Nijmeegse Vierdaagse meegedaan. Slechts één van ons wist de fameuze Via Gladiola te bereiken en de tocht tot een goed einde te brengen. Daarna heeft het wandelvirus bij mij een tiental jaren gesluimerd. De millenniumwisseling was ook een keerpunt in mijn wandel'carrière'. Vanaf 2001 deed ik onafgebroken aan de Vierdaagse in Nijmegen mee en uitvallen is niet meer voorgekomen. Wel werd één van de edities door de organisatie na een dag wandelen vanwege de hitte afgelast. Achteraf een verstandige beslissing.


Tijdens de eerste jaren van mijn deelname aan de Vierdaagse kwam ook de Elfstedenwandeltocht al snel in beeld. Na, met enkele anderen, een aantal jaren een dag te hebben meegewandeld vonden we het in 2005 tijd om ons voor het hele evenement in te schrijven.  Dat ook hier sprake is van een hardnekkig, maar overigens zeer gezond, virus bewijst mijn twaalfde deelname begin mei wel. Wandelend langs de beroemde elf Friese steden en genieten van het uitgestrekte landschap dat er in het voorjaar prachtig bijligt. Het biertje in elke finishplaats, die ene dag met van de eerste tot en met de laatste minuut regen, de stempelpost in de luidruchtige Broerekerk in Bolsward , het bruggetje bij Bartlehiem en het traditionele 
11-Stedentocht 2015:  Molkwar bij de koek en soep tent

Beerenburgje dat twee van onze wandelaars op de laatste dag in Gytsjerk drinken. Het zijn zomaar wat herinneringen aan een fantastische week die telkens, ondanks ons wandeltempo, voorbij vliegt. Tijdens de wandeldagen worden lange serieuze gesprekken gevoerd, maar er komt ook veel onzin voorbij. Kortom; een heerlijke week. Meedoen aan de Elfstedenwandeltocht is elk jaar weer een uitdaging, maar vooral ook heel gezellig.

Lit it startskot mar klinke!


Jan Brinksma Joure

Geen opmerkingen:

Een reactie posten