zondag 31 januari 2016

30/01: Munein 'Snerttocht'

Klik hier voor de foto's       (Verslag: Naar onder scrollen)


Annie Douma met wandelmaatje in de midden
Munein 30.01.2016:  Zaterdag 30 Januari waren we te gast bij Tjaf Spanjer en zijn mederwerkers voor de jaarlijkse 'Snertkuier'. We proberen in het vervolg zoveel mogelijk iemand van de organisatie OF een medewandelaar als gastschrijver (ster) te strikken om ook eens de wandeltocht van een andere invalshoek te belichten. Dit keer vonden organisator Tjalf Spanjer bereid om zowel een voor- als nawoord in elkaar te zetten. Het voorwoord staat bij het eerste stukje van Munein, de rest vind je hieronder. Maar eerst even een paar woorden van ons: 

Titia en Alie weer eens samen aan de wandel (midden)
In oktober zouden we ook naar Munein voor de kleurenkuier, ook georganiseerd door Tjalf cs, maar door familieomstandigheden ging dat op het laatste moment niet door. Nu wilden we er eigenlijk beslist wel heen maar het weer was aanvankelijk niet best, de regen kwam 's nachts nog bij bakken uit de hemel. Buienradar geraadpleegd en de vooruitzichten leken toch wat beter te worden. dus vol goede moed naar Munein en we hebben er geen spijt van gehad. Naast een paar lichte regenbuien waren er gelukkig genoeg opklaringen. En de tocht bleef ook boeien onderweg, veel afwisseling, zowel verharde als onverharde paden die door de vele regen soms erg blubberig waren maar dat vinden wij niet erg. Peter Commijs was verantwoordelijk voor de boeiende route en had hem ook gepijld. Hij had er een stuk 11-Stedenroute ingebouwd, de tegeltjesbrug, maar we laten Tjalf Spanjer aan het woord, we zetten hieronder zijn voorstukje er ook nog even bij. Wij bedanken de organisatie voor een prachtige wandeling! We zijn blij dat we de weerselementen hebben getrotseerd! 

------------------------------------------------------------------------------------------Munein Snerttocht 2016

Tjalf Spanjer: "De route van deze keer is gemaakt door Peter Commijs, de inmiddels derde man in het gezelschap. Hij heeft gekozen voor een tocht in Elfstedensfeer met een stuk langs de Dokkumer Ee en De Weeme in Lekkum als eerste rust. Op de terugweg zit de Tegeltjesbrug in de route, wat ook altijd wel mooie plaatjes kan opleveren. Verder wordt het bosgebied in de Trynwâlden natuurlijk niet vergeten. Als laatste rust voor alle afstanden hebben we café It Wapen fan Fryslân in de route gehouden. Aangezien De Mounestien een “café zonder bier” is, hebben degenen die toch nog trek hebben in een schuimend glas hier de gelegenheid om er eentje te nemen op de goede afloop. De afstand voor de 25 km is dan nog maar 2,5 km, dus zelfs in kruipende toestand moet dat nog wel haast te doen zijn. Voor Snowy staan de brokjes al ingepakt klaar, dus dat kan niet missen. De vorige keer had een grote Duitse herder alles al opgevreten!Vlak na de pauze in Lekkum dit stilleven
De Snertkuier is in 2009 ontstaan door een vraag in het dorpshuisbestuur wat meer en nieuwe activiteiten in De Mounestien te halen. In die tijd was ik voorzitter en ik opperde – als wandelverslaafde – om het eens te proberen met een wandeltocht. De plannen werden uitgewerkt en eind januari van dat jaar werd de eerste Snertkuier georganiseerd, toen nog onder de fantasieloze naam: Snertwandeltocht. De eerste editie trok plm 65 wandelaars en het bestuur vond dat het smaakte naar meer. Zodoende kwam er een serie vervolgen die tenslotte ook bezocht werden door wandelaars die wel iets meer wilden dan de 5, 10 en 15 km die we eerst organiseerden. Dit had tot gevolg dat met het 1e lustrum een 25 km afstand werd gelanceerd. Het aantal wandelaars werd meer dan het dubbele. Geen wonder dat de 25 km er geheid in bleef. Het werd zelfs zo’n succes dat de Snertkuier enige tijd later een broertje/zusje kreeg in de Kleurenkuier. Allebei de tochten werden keurig tussen de FLAL-tochten gepland zodat er geen concurrentie plaats vond. In die tijd werd het dorpshuis ook lid van de KNBLO-NL en toen die publiciteit eenmaal op gang was gekomen steeg de deelnemersbarometer steeds meer en kregen de kuiers een vaste plek in het wandelprogramma. Het record was de Kleurenkuier in 2015 met 320 deelnemers.


De afgelopen Snertkuier had deze keer een andere architect in de persoon van Peter Commijs. Hij brengt fris bloed in de organisatie en weer nieuwe ideeën. Aangezien de werkers van het eerste uur: Jan v.d.Brug en ondergetekende toch wel een jaartje ouder worden en we de kwaliteit van onze kuiers graag op een hoog niveau willen houden en voor de toekomst veilig wilden stellen leek ons dit een goede gedachte. Gezien en gehoord de reacties na afloop van de 8e editie geloof ik dat we hiermee een uitstekende keuze hebben gedaan. Behalve wij – als de drie veroorzakers van het Mûneinster wandelvirus – staat er elke keer ook weer een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om de catering en de regeling van het verkeer mogelijk te maken. Iedereen werkt elke keer weer van harte mee aan dit halfjaarlijkse evenement dat inmiddels al niet meer is weg te denken uit de dorpsgemeenschap. We hopen dan ook nog jarenlang het wandellegioen te laten genieten van de bijzonder gevarieerde omgeving van Mûnein met zijn bossen, uitgestrekte vergezichten richting de Dokkumer Ee en het moerassen en plassengebied van de Bouwepet en het Bûtefjild.
Het is dan ook een uitdaging voor ons om met onze komende Kleurenkuier op 15 oktober weer een heel ander facet van de omgeving te laten zien"


.........aldus Tjalf Spanjer, BEDANKT voor je verhaal Tjalf, complimenten voor de tocht en graag tot de volgende wandeltocht!!

En ja hoor...Snowy staat er al bij (Moet wel 2016 zijn!) Ze loopt MET ons de 11-Stedentocht!!!
Het past net!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten