maandag 20 mei 2019

19.05.2019: Volendam: Zuiderzeewandeling

Filmlink KLIK HIER       Fotolink KLIK HIER

Volendam:  Wandelvereniging 'n Loopie organiseerde zaterdag en zondag 18 en 19 Mei alweer voor de 17e keer haar jaarlijkse wandeling door Waterland en rondom de voormalige Zuiderzee. We liepen al eens eerder mee en besloten op het laatste moment om weer eens de afsluitdijk over te gaan om deze mooie loop mee te maken! Vorige keer genoten we van die prachtige dorpjes die we aandeden met hun prachtige gebouwen en mooie havens! We konden kiezen uit 5 afstanden: 5,10,15, 25 en 40 km. en de laatste 2  afstanden waren beiden weer gesplitst in 2 mogelijkheden: Met of zonder bootreisje van Marken naar Volendam. We kozen natuurlijk voor de bootreiseditie en wel voor de 25 km.

Startlocatie
's Morgens vroeg uit bed, de start was om 9 uur en we wilden natuurlijk meteen starten om 9 uur. Dat viel niet mee omdat we de avond/nacht ervoor uitgebreid naar het songfestival hadden zitten kijken! We waren mooi op tijd in startlocatie clubhuis 'De Schemerpit' van tennisvereniging Victory '55. Bakje koffie na zo'n lange rit en starten maar! 

De Route
Vanuit de startlocatie gingen we een stuk door Volendam langs de kade richting Edam en Monnickendam. De tuintjes lagen soms lager dan de weg en vanuit zo'n verlaging kon je mooi even een fotoshot nemen, alleen wekte dat wel wat wantrouwen bij een Volendammer die meteen zijn huis uitging. Het weer was aanvankelijk bewolkt maar later brak voorzichtig het zonnetje door. We liepen over mooie paden en een heel stuk dijk waar we wel veel last hadden van racefietsers en mountainbikers, het leek of er ook een georganiseerde tocht bezig was voor die doelgroep. 1 Fietser reed recht op de netjes links lopende wandelaars in, hij had waarschijnlijk geen zin meer rekening te houden met de wandelaars. Leverde enkele gevaarlijke situaties op. Op de dijk konden we genieten van de prachtige kleuren van de bloemen, een fantastisch gezicht! We liepen naar Marken en konden met de boot (vooraf boeken!) weer terug naar Volendam waar we nog even over de dijk geslenterd hebben en de nodige consumpties tot ons hebben genomen. Daarna nog 2,5 km. terug naar de finish waar het erg druk was. Zo'n 600 wandelaars liepen de 2e dag mee.  Onderweg no discussie gehad over filmen en privicy etc. Soms heb je dat en vraagt er iemand of je de mensen niet moet vragen als je filmt. Dat is natuurlijk onmogelijk als je bij een wandeltocht een filmverslag maakt. De regels zijn eigenlijk heel onduidelijk om mee om te gaan. Voorop staat bij ons dat iedereen die aangeeft dat hij of zij niet op de film wil er ook niet herkenbaar opkomt. Maar 500 man vragen is natuurlijk niet te doen. Er bestaat ook zoiets als journalistieke vrijheid waar een heleboel onder valt.


Tot slot
Net als de eerste kaar dat we deze tocht meeliepen zo'n 10 jaar terug hebben we een prachtige dag beleefd! De organisatie scoorde een goede voldoende, we hadden niets te klagen! Op z'n Fries: Tige dank en oant oare kear!!




































Geen opmerkingen:

Een reactie posten