zondag 23 september 2018

23.09.2018: Kuier fan BrantgumBrantgum   Voor de tweede keer organiseerde de 'Kuier fan Brantgum' een wandelevenement voor het goede doel!  Voor dit jaar is gekozen voor het Galactosemie onderzoek fonds, een zeldzaam voorkomende stofwisselingziekte die sporadisch voorkomt (1 op de 40000 pasgeborenen). In heel Nederland zijn slechts 200 mensen met Galactosemie. Patienten kunnen geen lactose, een soort melksuiker, verdragen en moeten op een dieet wat ze levenslang moeten volhouden. De ziekte wordt meestal bij de hielprik ontdekt.

Gretha en Albertus Postma uit Hantum hebben een zoontje (Jens) (...zie foto)  die aan deze ziekte lijdt. Jens werd een paar dagen na de geboorte erg ziek, moest steeds overgeven en viel steeds meer en meer af. Hij kreeg borstvoeding maar het bleek dat hij daar eigenlijk mee vergiftigd werd. Onderzoek in het Ziekenhuis wees uit dat Jens dus Galactosemie heeft. Hij heeft inmiddels geleerd wat hij wel en niet mag hebben en als hij het niet weet dan vraagt hij zijn ouders. 

Jens is dus het boegbeeld geworden van deze wandeltocht voor dit goede doel! Hij liep samen met zijn ouders en familie ook tijdens de speciale familie-route die om half 2 startte. Vanaf 8 uur kon men starten voor de 40 km. en na half 10 volgden de andere afstanden.


Elly Leijstra-van der velde is initiatiefnemer van dit prachtige wandelevenement. "We proberen de kuier elk jaar levendig te houden voor mensen met een zeldzame ziekte en we zoeken dan iemand met zo'n ziekte die dicht in de buurt woont". Samen met 4 bestuursleden en een blik vrijwilligers hebben ze dan ook weer voor een prachtige wandeldag gezorgd met diverse activiteiten. Wij vonden het heel mooi dat we meemochten voor film en foto's te maken!


Het weer was slecht, maar het had erger gekund. Het was toch nog enige tijd droog onderweg terwijl in de rest van Nederland het bij bakken uit de hemel kwam! Om 8 uur startte de 40 km., een afstand die er op verzoek bij was gekomen. maar kwamen slechts 5 wandelaars op af, geen succes dus. Om half 10 gingen de deelnemers van de 25 en 12,5km van start en die ploeg was gelukkig wat groter maar een echte stormloop bleef uit.  Wij liepen eerst de 12,5 km. mee en later de volledige 5 km. Er was een mooie route uitgezet waarvan ook een stuk over een weiland. Het leukste item was de 5 km. waar vele ouders met kinderen meeliepen waaronder de 3 jarige Galactosemiepatiënt Jens, het boegbeeld van deze tocht. Zijn hele gezin liep mee en ook Pake en Beppe. Sietske Dijkstra, ook patiënt, zat in de organisatie en hielp oa. bij de inschrijving in Hantum, startpunt voor de 5 km. lopers. Veel kinderen liepen een heel stuk mee maar hadden vaak wel reservemateriaal achter de hand zoals een buggy of een loopfiets. Onderweg een versnapering en bij de finish sminken en muziek. Eerder had er bij de langere afstanden al een linedance groep hun kunsten laten zien en was er accordeonmuziek.

Respect voor de organisatoren die veel werk hebben verzet om deze middag tot een succes te maken, maar helaas heb je niet alles in de hand zoals het weer.

Ondanks dat slechte weer en de wat tegenvallende deelname vonden we het heel bijzonder en leuk om hieraan mee te werken!  Vooral de 5 km. was erg gezellig en het was prachtig om al die kleine mensjes (met de trotse -groot- ouders) mee te zien huppelen!  Wil je beelden zien klik dan op de film- en fotolink boven in dit stukje. De filmlink werkt waarschijnlijk dinsdagmorgen, de fotolink werkt al.
Meer foto's en film KLIK OP DE LINKEN BOVENIN.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten