zaterdag 10 januari 2015

10 Roden: Vrijbuitertocht FLALVrijbuiterloop


Een memorabele FLAL-loop! Zo kunnen we de afgelopen editie van de jaarlijkse Vrijbuiterloop wel omschrijven! Veel wind, af en toe regen en de nodige blubberpaden maakten dit een echte FLAL-loop! Prachtig!

's Morgens eerst ons hondje naar schoonzoon en dochter gebracht. Afwachten hoe het zou gaan, de vorige keren hield ûs Snowy het daar niet droog. Bench mee, zachtjes in huis zetten want iedereen sliep daar nog, weer op de tenen naar buiten en op naar Roden. Elk jaar een vast beginpunt van een FLAL-loop meestal in Januari. Een verwendag want toen we daar aankwamen kregen we eerst een bakje koffie met een gevulde koek...gratis!! Jan de V. was niet uit die omgeving weg te slaan maar sprak anderen erop aan dat ze daar 2 of 3 gratis bakjes hadden genomen. Ja....wie het eerst ruikt heeft zijn eigen kont gebruikt mijnheer de V.!  Nou eerst maar ff wat foto's nemen, hier en daar even een praatje, zelfs een knuffel van Woppie en Suus kwam er achter dat ik haar geruisloos was gepasseerd dus die kwam ook nog even een dikke nieuwejaarstut halen!  Wat een start van de editie Roden!

De gehele tocht was er een stormachtige wind, het was bij vlagen zelfs bijna niet mogelijk het fototoestel stil te houden....vooral als je ook nog eens een mooie vrouw in het visier had!  En bij regen waaide het overal bij in, zelfs met regenkleding aan waren we nat geworden.....Onderweg kwamen we zelfs een vrouw tegen die haar sokken aan het uitwringen was, maar ff een pikante foto van gemaakt!!  We begonnen met een prachtig stuk door blubberpaden, weilanden, langs sloten met smalle paadjes en door de wind zijn er enkele wandelaars gevallen. Maar gelukkig geen persoonlijke verwondingen....Een attractie was ook de route door landgoed Nienoord waar we lang dat prachtige gebouw de Borg Nienoord konden bewonderen!
Centraal gelegen op Landgoed Nienoord, bevindt zich de borg Nienoord. Deze statige borg is één van de mooiste Groninger borgen en kent een opvallende en rijke historie.

Landgoed Nienoord kent zijn oorsprong in 1508 toen jonker Wigbold van Ewsum uitgestrekte stukken veengebied kocht bij Midwolde. Hij liet daar een nieuw huis bouwen, de "Nije Oord", en daarmee werd Landgoed Nienoord geboren. Een landhuis gebouwd in een mengstijl: Neo Classicisme en Jugendstil.
Landgoed Nienoord heeft een aantal belangrijke bewoners gekend waaronder de familie Van Panhuijs.  
Anno nu is Nienoord een stijlvol adellijk landgoed met monumenten, natuurschoon en toeristische attracties. De borg biedt sinds 1958 huisvesting aan Museum Nienoord en sinds 2014 ook aan Grand Cafe Borg Nienoord.
We hadden pauzes na 11,5 en 18,5 km. Bij de laatste hadden we geluk: Een flinke bui trok over toen wij lekker aan de snert zaten. Mazzel!! Toen we uitgegeten waren en weer naar buiten gingen was het drook en tijdens de laatste kilometers bleef het droog en zagen we af en toe het zonnetje nog even!! Twee eigenlijk want ook Roelie was ff in beeld tijdens het slot van de wandeling. Wij houden wel van deze elemanten die de tocht speciaal maakten! Alleen volgende keer iets minder regen bij Piet bestellen FLAL-bestuur!! Voor de rest was alles weer uitstekend georganiseerd: De hand en/of tût van Suus vooraf; de gratis consumpties , de bepijling, de pauzelocaties, en na afloop alle extraatjes zoals de (bijna) gratis schoenen bij de Vrijbuiter, de bijna gratis Hutspot (5 euro) en de geheel gratis koffie of fris. We kregen nog net geen zakgeld mee!

We waren heerlijk op tijd weer klaar, we proberen toch wat meer door te lopen nu we ons hondje uit van huis hebben. Maar dit ging ditkeer wat beter dan de vorige keren....gelukkig, want als dat niet goed zou gaan ga je ook wat minder gerust op stap. 


Volgende week gaan we naar Beetsterzwaag 'Trochsetteren' 

Fijn weekend verder iedereen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten