zondag 23 april 2017

Spannum: Lytse Doarpen 2017

Spannum-Lytse Doarpen Rintocht:


Filmlink SPANNUM KLIK HIER  

Fotolink KLIK HIER  

EXTRA: Groot transport per boot (do. 20 April) nabij Sneek  FILMLINK KLIK HIER  


We reisden af voor de alweer 12e Lytse Doarpen Rintocht, een wandeltocht door diverse kleine dorpen in de gemeente Littenseradeel. Elk jaar zijn er wisselende startplaatsen en dit keer was Spannum aan de beurt, een klein dorpje dat ongeveer inwoners telt. Tot het dorpsgebied behoort ook buurtschap Bonkwerd. Het dorpje kent enkele monumentale panden zoals de oude kostschool uit 1878, de voormalige naaischool uit 1913, de Hervormde Pastorie en enkele prachtige zgn. Kop-Hals-Romp boerderijen uit de 18e en 19e eeuw. Van Bonkwerd naar het dorpje Edens loopr een eeuwenoud kerkpad.

Maar de 12e Lytse Doarpen Tocht, volledig onder beheer van de fam. Miedema die veel leden van de familie inzet voor het welslagen van deze inmiddels klassieker! (Samen met vele andere onmisbare vrijwilligers vanzelf!)

Het verhaal van de familie is bekend: Slachtemarathon 2000, de fam. loopt mee, wandelvirus opgelopen, vele tochten volgden, waren niet genoeg tochten in Friesland dus...zelf ook maar 1 uitzetten en zie hier: Wat 12 jaar terug met nog enigszins normale deelnemersaantallen begon is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote wandeltocht. Vorig jaar kwamen er zelfs meer dan 1800 wandelaars op de tocht af en dat was boven alle verwachtingen. Te weinig medailles, een te kleine finishlocatie etc etc. waren de probleempjes destijds. En natuurlijk het feit dat we nauwelijks een biertje konden bestelle vanwege de drukte bij de finish. We waren benieuwd hoe het nu zou lopen!!

Zaterdagmorgen...wekker om 5 uur en 6 uur rijden...we wilden 7 uur aanwezig zijn om de laatste instructies voor de vrijwilligers ook even mee te pikken voor de film. We konden vlak bij het dorpshuis parkeren. Hondje mocht niet mee dus die hebben we maar voor een nachtje in het pension gedumpt...ach ze is toch loops en kan ze even sjanzen met de reutjes!

De wandeldag in vogelvlucht:  We waren 7 uur aanwezig om ook even wat beelden te maken voorafgaande aan de tocht en een rustig bakje koffie te drinken natuurlijk! De vrijwilligers kregen de laatste instructies en gingen langzaam aan hun plaatsen innemen. Om kwart over 8 startten de 40km. lopers, om half 9 de eerste groep van de 25 km. Het was niet zo druk als vorig jaat toen er ruim 1800 deelnemers waren wat ongetwijfeld te maken heeft met de Slachtemarathon die vorig jaar gehouden werd. Krijgen ze het volgend jaar weer druk dus met 2 dagen Slachte in het vooruitzicht!

We passeerden oa. de dorpen Easterlittens, Baard, Hûns,Hatsum, Wjelsryp terwijl de 40 een extra blokje om ging via Tsjom en Tritsum. We trainen niet voor een meerdaagse tocht dus beperken ons tot de 25 km. routes tijdens wandeltochten en dat bevalt prima. Je kunt daar natuurlijk altijd eens van afwijken als er eens een bijzondere tocht is, we ontmoetten onderweg zelfs kanjers die de Slachte hadden gedaan bij trainingen van slechts 10 km......

We troffen mooi weer tijdens de wandeling, slechts 1 buitje gehad. Onderweg diverse verwendingetjes zoals een dropje, een stukje kaas, een appel etc. In de feesttent bij Wjelsryp was er heerlijke soep en accordeonmuziek! De eerste helft van de tocht was pittig door een stevig briesje maar het tweede gedeelte werden we vooruitgeblazen!

De familie Miedema verdient een groot compliment op de wijze waarop ze nu al 12 keer de tocht hebben georganiseerd. De Lytse Doarpen Rintocht is inmiddels een klassieker en trok dit jaar bijna 900 deelnemers!

Jimme moatte it filmpke mar ris sjen. Voor het eerst hebben we een schouderstatief gebruikt maar dit was filnk wennen. Op het laatst ging het aardig beter dan in het begin. Als er nog wat vreemde schokjes in het filmpje zijn dan weten jullie waar het aan ligt.