zondag 26 maart 2017

25: De 14 van Terhorne

 

Voor het 4e achtereenvolgende jaar alweer wordt de 14 van Terhorne georganiseerd, een avondwandeltocht met start en finish in Terhorne. De tocht is in die jaren uitgegroeid tot een prachtig evenement met veel deelnemers!  We misten tot nu toe 1 aflevering van de serie van 4 toen WIK uit Drachten een jubileumtocht organiseerde.Vorig jaar besloten we daar om eens niet een serie foto's te maken maar een filmpje te proberen. Dat hebben we gadaan maar we hadden natuurlijk eerst voldoende in lichtere omstandigheden (letterlijk en figuurlijk) moeten oefenen en met wat betere apparatuur. Het filmpje kwam er wel maar dat kon nog stukken beter natuurlijk. Nu na een jaar bijna wekelijks filmen en ook verscheidene tochten in het donker te hebben gemaakt gaat het al een stuk beter.  We deden avondtochten in oa. Leeuwarden, Pingjum, Easterlittens en Bantega mee en de resultaten zijn steeds wat verbeterd.
Terhorne is natuurlijk wel erg donker onderweg maar we waren gewapend met enkele lampen. Ergens jammer dat je in het donker loopt want de omgeving is prachtig, maar de tocht in het donker geeft natuurlijk ook wat extra's. De tocht leidde ons langs  Friese Meren en weilanden rondom Terhorne en was daarnaast voorzien van 14 kunstzinnige, opvallende of mooie belevenissen.Wel wat anders natuurlijk dan 's morgens vroeg uit bed voor een wandeltochtje, nu de hele dag thuis klusjes doen en ongeveer 6 uur 's avonds van huis. We wonen er vlak bij en in een kwartiertje hadden we de 14 vooraf gereden. We hadden afgepraat met de organisatie dat we zouden filmen dus eerst even naar binnen en melden dat we er waren.
Alle deelnemers kregen een lichtje om de arm om herkenbaar te zijn en voor de veiligheid natuurlijk. De organisatie had voor muziek gezorgd bij de start in het kameleon gebouw dat al speodig helemaal vol liep! Om 7 uur de start, de wandelaars werden in groepjes weggeschoten. Onderweg waren vele leuke dingen, wordt elk jaar meer lijkt het wel. Op de pier zagen we een muziekkorps op de boot, we gingen door paviljoen 'De Pier die ons verrasten met een consumptiebon en een heerlijke reep! Verderop kregen we een balletje gehakt met saté.

Even verderop vliegers en meeuwen (niet echt) in de lucht. Er trad een fantastisch shantykoor op die doorzong tot de laatste wandelaars voorbij waren! In gebouw 'De Klokkestoel' alweer een hapje waar we niet echt een naam voor hadden! We liepen door een boerderij en zagen drachtige koeien, moeder geiten met hun kroost, prachtig gezicht! Kalveren, paarden....prachtig!  Onderweg een stukje kaas wat we weg mochten spoelen met chokolademelk al dan niet met beerenburch. natuurlijk ontbrak het bootreisje niet, 2 grote boten zetten de wandelaars over. Daarna nog poffertjes vlak bij de finish bij de picknickers. Onderweg ook nog een vijvertje met gekleurde balonnen, prachtig om te zien.

De finish was bij de Bourkerij waar we ingehaald werden door 2 hele lange dames die vleermuizen uitbeeldden. Heel mooi, maar zie het filmpje maar eens, daar staan vast dingen op die we vergeten hebben. De organisatie verdient veel lof, het was weer een prachtige tocht met geweldig veel extra's!!


TIGE DANK!!!!!