zondag 6 november 2016

05.11.2016: Pingjum Ljochtkuier

De Filmlink met enkele foto's: KLIK HIER  

(Film staat online, . Eventueel  instellen in HD bijstellen met tandwieltje onder in beeld tijdens afspelen)Pingjum Ljochtkuier - Zaterdag-avond 5 November was het dan zover! De eerste ljochtkuier van Pingjum, er is veel reclame gemaakt voor deze tocht en de organisatie had er dan ook van alles aan gedaan er een onvergetelijke avond van te maken. Er waren al zo'n 370 voorinschrijvingen, het totaal zou uitkomen op meer dan 400 deelnemers! De werkgroep 'Ljochtkuier' bestaande uit Elske Klik, Anneke Giliam, Atsje Postma, Geeske Dijkstra, Willem de Haan en Marina Scheffer kan dan ook terugzien op een fantastische 1e editie!!Vooraf leek het wel of het hele dorp er mee bezig was! Kunstenaar Elske Klik had al enkele workshops gegeven voor dorpsgenoten en ze leerde de dorpsgenoten kunst te maken van kleine dingen. Zo werden er bijvoorbeeld kroonluchters gemaakt van de flessen, ze knipten er gaten in, regen de flessen aan elkaar, versierden ze en werden zelfs bewerkt met krultangen. Alle straten in het dorp werkten mee aan deze ljochtkuier, ze hadden allemaal een soort rayonhoofd die de activiteiten coordineerden. En natuurlijk was het plan om de buitengebieden prachtig te verlichten met tonnen en korven, zou de kerk in de picture komen...nou we waren erg benieuwd!

We zouden eerst wel, toen er iets tussen kwam meldden we ons weer af maar op het laatste moment besloten we toch de avond vrij te houden en alsnog naar Pingjum te komen om mee te kunnen genieten van deze eerste Ljochtkuier! Overleg met de organisatie gehad en we hebben afgepraat dat we zondags een filmpje online zouden zetten met beelden van de hele tocht.We gingen ongeveer half 6 weg. De auto moest buiten het dorp geparkeerd worden en we moesten dus nog een eindje lopen naar de start. Daar lagen onze kaarten klaar. wat tijd over en die maar benut voor het maken van een paar foto's en filmbeelden. De werkgroep bestond oa uit enkele prachtige dames en die wil je natuurlijk even op de gevoelige plaat vast leggen. De tocht was 14 km. lang; de deelnemers startten in groepen van 50 man, om de 5 minuten startte er een groep. .. een uurtje later was iedereen onderweg, op naar de verrassingen die de organisatoren in elkaar hadden gezet.  De avond in vogelvlucht:


We liepen eerst een stuk kris kras door het dorp waar we van de ene verbazing in de andere kwamen. We zagen vele kunstwerken van oa. flessen en bekertjes en vele flessen/potten met waxinelichtjes. We zagen ook hele mooie weergaves op de weg en beelden op de kerk. We liepen door een soort aquarium (Een smalle steeg met 'vissen' op de heg langs de steeg). Teveel om op te noemen eigenlijk, al snel verlieten we het dorp en we maakten enkele rondjes eromheen. Daar ook veel lichtjes, muziek (vooral in de slotkilometers een fantastisch koor die populaire liederen speelde. We zagen een silouet achter een scherm, een publiek vrouwtje aan de kant van de weg, we doorkruisten een 'stiltestal'. zagen een film geprojecteerd op de straat, lichtgevende objecten op het water, we zagen vele vuurkorven en andere vuurtjes etc etc, jimme moatte de film mar efkes sjen!Je zou niet zeggen dat deze tocht voor de eerste keer werd georganiseerd, het leek wel werk van routiniers die het al veel vaker hadden gedaan! PRACHTIG!

Er was een leger verkeersregelaars op de weg die heel goed op onze veiligheid letten. Automobilisten werden aangehouden en gewaarschuwd dat er veel wandelaars op het traject waren. Ook de verzorging was perfect. Op veel plaatsen koffie, chocolademelk, oliebollen, soep, stukjes kaas, roomsoesjes.......het 'Pingjumer lopend buffet'.
Onderweg een koe buiten het hek (hokkeling) die veel aandacht kreeg van de wandelaars. De organisatie werd gewaarschuwd maar het probleem loste zichzelf op toe n de koe een duik in de sloot nam. En gelukkig voor dat beest kon hij zich aan de andere kant weer op de wal hijsen met enige moeite. We hebben beelden van dit fragment, ook dat de koe weer bij de wal omhoog klimt! FF Kijken dus!


We gaven in de film al aan dat slechts 1 woord volstaat voor deze tocht: GEWELDIG, en daar besluiten we dan maar mee...GEWELDIG GEWELDIG, GEWELDIG!!!!!!!!


BEDANKT Organisatoren, vrijwilligers en dorpelingen, jullie hebben jullie van de beste kant laten zien!

(Enkele foto's met filmcamera genomen, de film hebben we niet tot het maximum belicht om de sfeer vooral wat weer te geven)