zaterdag 27 februari 2021

Elfstedenpad 13: Eeltsjemar-Leeuwarden

Leeuwarden:  Vrijdag 26 Februari 2021 gaat bij ons de boeken in dat we voor de eerste keer helemaal een wandelpad hebben gelopen. De laatste etappe ging van Eeltsjemar naar finishstad Leeuwarden, een afstand van zo'n 23km. We gingen met de auto naar het Zaailand in Leeuwarden waar we de auto parkeerden in de parkeergarage aldaar. Fietsen achterop de auto, fietsen naar Eeltsjemar en daarna de laatste wandeling van dit vaak mooie Elfstedenpad! Af en toe loop je natuurlijk ook wel eens wat kale saaie stukken maar daar ontkom je niet aan. De uitzetters hadden over de gehele 283km. prachtige paden en stukken mooie natuur gevonden!!


De beelden die wij maakten staan op de onderstaande linken:


FILMLINK KLIK HIER   /   FOTOLINK KLIK HIER


Bij de parkeergarage hadden we even een probleempje: De fietsen moesten van de auto af en
aangezien Meintsje die niet bij de trappen omhoog kon krijgen zette ik eerst haar fiets op het Zaailand, moest wel door een uitgang die (...bleek even later) alleen van binnen open kon. Ik maar rammen op het ruit in de hoop dat Meintsje nog goede oren heeft en na enige tijd hoorde ze het en kwam de deur openen. De 2e fiets meegenomen en karren maar naar Eeltsjemar. Vandaar wandelen naar Leeuwarden, we waren verrast door de mooie route die ons werd voorgeschoteld. De route ging oa. door en langs de dorpjes Oudkerk, Giekerk, Snakkeburen en Lekkum. We liepen door Staniastate, Heemstrastate,doorkruisten de mooie natuurgebieden van Griekenland en Turkije en natuurlijk was er die prachtige Tegeltjesbrug met zo'n 4000 tegeltjes met foto's van schaatsers die de elfstedenschaatstocht hebben volbracht! Het geheel is zo gemaakt dat je van afstand enkele schaatsers levensgroot ziet aan de zijkant van de brug, een prachtig project! 


We hebben nog even gezocht naar het tegeltje van onze pas overleden overbuurman Lammert Vogel maar helaas niet gevonden. Wel kwamen we enkele andere bekenden tegen die in ons dorp wonen of woonden, zie de foto's. Het laatste stuk door Leeuwarden hadden we iets meer van verwacht, er zijn daar wat mooiere paden die naar de finish leiden maar dat doet niets af van het overgrote deel van de route die bjusterbaerlik moai was!  


In totaal zijn er 6 maanden verstreken sinds we de eerste etappe liepen van het pad, in Oktober / November liepen we het grootste deel, toen kwam de Corona en de naweeen, en nu in Februari liepen we de resterende 2 etappes. Een wandelpad is voor herhaling vatbaar, we gaan dan ook per direct starten met het Friese Woudenpad. 


Complimenten voor de uitzetters en de sticker plakkers! We hebben hoofdzakelijk met GPS gelopen maar de route was oi. ook goed te volgen via de geelrode stickers die op vele punten te vinden waren. En als je het boekje erbij hebt kan het eigenlijk ook niet meer is gaan. Het pad is een aanrader, we vonden hem veel mooier dan de 5-daagse tocht ondanks dat we die ook vele malen met plezier hebben gelopen!


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten