zondag 30 juni 2019

30.06.2019: Walk4Brains

FOTOLINK HIER KLIKKEN    ;   FILMLINK KLIK HIER

Hantumhuizen:  Al enige tijd hebben we contact met Elly Leijstra, hersentumorpatiënt. Ze heeft een zeldsame vorm en zo het nu lijkt zal deze niet helemaal te verwijderen zijn. Vanaf die diagnose is Elly haar enorm in gaan zetten voor haar lotgenoten en de gedachte dat er voor haar misschien ook nog genezing is. Haar tumor is zeldsaam, goedaardig, dat wel maar 'het monster' (..zoals Elly het noemt) groeit wel en zorgt ervoor dat het zicht en gehoor aan de linkerkant in de problemen komen. Als de tumor teveel groeit kan men hooguit een stuk verwijderen zodat de druk weer wat afneemt. Vreselijk om mee te moeten leven, maar Elly is strijdvaardig en is de inmiddels zeer bekende 'blikjedopjesactie' begonnen, ze verzamelt met hulp van inzamelpunten overal metaal tbv het goede doel! Zie ook www.blikjedopje.nl voor alle info, iedereen kan inzamelpunt worden en zo bijdragen aan hopelijk een wereld zonder hersentumoren! Er is veel meer onderzoek nodig!!

Elly Leijstra

Elly organiseert met natuurlijk een hele boel andere mensen ook wandeltochten tbv. het goede doel....Onvoorstelbaar hoeveel energie zij in haar projecten stopt ondanks dat ze vaak moe is en zich niet altijd goed voelt. Klasse en ontzettend veel respect voor haar en ook haar man en alle mensen die haar steunen!

Rondje Friesland
Nou, dat was een lang voorwoord, maar het hoort er bij dit keer. Op 30 Juni zondagnacht om 3 uur 's nachts was dus de aanvang van de bijzondere 'Walk4Brains! We reden 's avonds 11 uur richting Hantumhuizen via Bitgum en Brantgum waar we metaal resp. moesten ophalen en neerzetten op de verzamelplaats in Brantgum. Anneke van Wieren en haar man Johannes hadden enkele zakken met blikjes in Bitgum staan, klasse! Misschien ook even goed om te noemen dat wij (Albert en Meintsje) op Heerenweg 13 ook een inzamelpunt zijn inmiddels voor blikjes, dopjes, deksels, aluminium bakjes, kleinmetaal etc etc. Groot metaal uitsluitend in overleg!


Voor de start
Na de rondrit door Friesland kwamen we mooi op tijd aan in Hantumhuizen!  De start was in mechanisatiebedrijf van maatschap Hoekstra even buiten Hantumhuizen. Toen we er aankwamen klonk er al mooie muziek van oa. het duo Kees Steegstra en Klaske Ferwerda. Om half 3 werden kaarsjes ontstoken van bekenden van wandelaars die veelal gestorven zijn aan kanker. De opbrengst hiervan gaat ook naar het kankerfonds. 

5 Minuten spreektijd
Wij hadden ook 5 minuten spreektijd ingehuurd bij Elly vooraf aan de start, Meintsje las een gedicht voor waarin we het gevoel van een herentumorpatiënt hebben proberen op te schrijven (...zie later het filmpje), daarna mochten we een cheque aan Elly en dus het kankerfonds overhandigen van 700 euro, verzameld onder diverse goede gevers! Prachtige bijdragen, er was ook een gift bij van 200 euro van de gebroeders Anker! Nog 2 bijdragen die we even noemen willen: Bouwbedrijf Dijkstra gaf 100 euro en Krystkuier Sint Nicolaasga (...waar we elk jaar een filmpje maken) gaf 75 euro! Maar alle bijdragen waren fantastisch natuurlijk, iedereen heel hartelijk dank!! Ons doel was 250 euro en dat het 700 euro is geworden hadden we niet durven dromen!!

De wandeltocht
Na overleg met Elly besloten we niet te lopen maar met haar mee te rijden en hier en daar opnames te maken. We reden met haar mee naar de diverse rustposten die goed verzorgd waren, een hapje en een drankje! We zijn het niet gewend zo opnames te maken, wel gezellig natuurlijk maar we hebben het idee dat we dingen overslaan. Maar we hebben deze ervaring nu natuurlijk, en lekker gemakkelijk! Aan het Wad bleven veel wandelaars wachten op zonsopkomst met muzikale noten van het eerder genoemde trio. We maakten op twee locaties aan het Wad opnames wo. met de drone. De zonsopgang was imponerend!! Een deel van de wandelaars deed de 2e locatie aan in Wierum maar het merendeel ging vanaf de eerste locatie en een rustpost weer terug naar de finishlocatie waar een heerlijk ontbijt wachtte.

De gemeente
Tijdens onze actie hebben we ook de Gemeente Dongeradeel een mailtje gestuurd om een eventuele bijdrage voor Elly haar actie, ook al omdat zij een inwoner van Dongeradeel is. Daar werd positief op gereageerd en zo werd het bedrag van onze inspanningen nog weer verhoogd! In totaal kon Elly 800 euro overmaken voor onderzoeken naar hersentumoren!!  Toch een mooi resultaat!!

Gedicht
We hebben genoten van de allereerste Walk4Brains en hebben begrepen dat dit jaarlijks gaat terugkeren mogelijk met steeds wisselende locaties voor start en finish! We zien ernaar uit, alleen dan lopen we ook weer mee! Ten slotte naast een groot compliment voor Elly, haat man en alle vrijwilligers het gedichtje wat Meintsje heeft voorgelezen vooraf aan de Walk4Brains:



Het wordt altijd wel weer licht!

't Is donker, ik verlang zo naar licht
de wereld is soms koud en grijs
want….er leeft een monster in mij
en die brengt mij erg van de wijs!

Je bent nooit weg...bent er altijd
je laat me geen moment met rust
een hevig vuur brandt steeds in mij
het vuur wordt maar nooit uitgeblust!

Je voert een oorlog tegen mij
meer 'k ga de strijd steeds met jou aan...
totdat ik ooit eens zeggen mag:
dat jij voorgoed bent weggegaan!!

'k Ga door tot jij hebt opgegeven
en verblik dus niet voor jou
Want ook ik …wil graag lang leven
met de mensen waarvan ik hou!!!

Vandaag lopen we met z'n allen
het warme zonlicht tegemoet
....letterlijk maar ook figuurlijk....
In een liefdevolle lange stoet!!

Als straks de zon de dijk belicht...
Er vast een traan zal vloeien...
weet ik...eens verdwijnt de duisternis
en zullen we jou uitroeien!

Ik noem je monster...spin of beest!!
want jij hebt mij totaal ontwricht
maar weet:...al is het nooit zo donker geweest
het wordt altijd.....altijd wel weer licht!!!


Het filmpje wordt door omstandigheden donderdag 4 Juli in elkaar gemonteerd!



























                                         En nog wat dronefoto's















Geen opmerkingen:

Een reactie posten