vrijdag 3 augustus 2018

Waddentrips 27 juli / 3 Augustus (Deel 2)


Verslag deel 2 Waddentrip 2018. Zie ook Waddentrips 2018 ALLE LINKEN 
(Rechtsboven op de blog). Wordt dagelijks bijgewerkt.

Alvast korte filmlink, voor verslag en 35 foto's naar onder scrollen!


Dinsdag 31 Juli liepen we de voorlaatste etappe van de Waddentrip. Na Texel, Vlieland en Terschelling was nu Ameland aan de beurt om te bewandelen of te fietsen. Het werd niet een al te lange etappe, bij de 2e pauze werd de lucht donker en kregen we een beste bui te verwerken. De meeste wandelaars bleven een uurtje in die locatie zitten, en toen de bui was afgelopen kwamen onheilspellende berichten over nog veel meer water, wij en meerderen besloten toen de tocht af te breken en via Nes weer terug te gaan naar de boot. Jammer want de toebedachte regen viel na die eerste bui best wel mee en er kwam weer een vriendelijk zonnetje in de hemel staan. We hebben in Nes even omgelopen en een visje gekocht. 

Wat nu? Toch nog terug naar de route? We besloten daarvan af te zien en de drone te pakken om de schepen en directe omgeving nog even op  foto en film te nemen. In de haven mocht niet gedroned worden dus we deden dit op gepaste afstand. Maar goed ook want de politie reed nog voorbij en er staan hoge boetes op overtreding van de 'No Fly-zones'. We drone-den op 3 plaatsen: Nes en ten Oosten en Westen van de schepen. Ze staan er nog vrij aardig op ondanks de ruime afstand tussen de drone en de schepen. Daarvoor liepen we best wel een mooie route naar het noorden toe. Over mooie duinweggetjes en mooie bosgebieden hadden we het wel zwaar met het fietsje aan de hand. Eigenlijk was de wandelroute niet echt geschikt om ook te fietsen.


Na het fietsen en wandelen op Ameland was het tijd voor een feestje. De Hollumer Gromkes traden op, een dweilorkest die de stemming er prima in kreeg. Vanaf 8 uur was het swingen geblazen en er werden diverse mensen van de organisatie even in het zonnetje gezet. Zie daarvoor de beelden die in etappes op onze site komen. Bijna alle deelnemers aan de trip kwamen op de muziek af. We bleven die avond op Ameland en zouden 's morgens pas afreizen naar Schiermonnikoog. 



Woensdags, 1 Augustus alweer  was de laatste loopdag, eerst 's morgens naar Schiermonnikoog varen waar we per boot werden afgezet. De boten mochten er niet blijven liggen, het was daar druk met boten wo. de veerboot van Schiermonnikoog naar Holwerd. We zaten op de 1e boot maar moesten de tijd wel in de gaten houden, we moesten even na 7 uur terug zijn.  De hele route hebben we daarom niet gevolgd en we hebben het fietsje gepakt, enkele mooie plekjes opgezocht en daar de camera's even laten draaien, zie de linken maar die de komende dagen op onze site geactiveerd worden. Het fietsen op wandelroutes viel ons wat tegen want de ondergrond was vaak onverhard en heuvelachtig. Daarbij moest vaak gezocht worden om stukken route te volgen. We hebben oa. de vuurtoren gezien en het bunkercomplex, ze zijn te zien op de filmpjes. 

's Nachts slapen op het wad en dat was niet raar maar heel bijzonder zou Juf Ank zeggen! Natuurlijk werd er ook gezwommen toen de boot stillag op het Wad! Ondergetekende had zijn zwembroek vergeten maar gelukkig lag er nog een Friese Broek in de tas en dat was tijdens het zwemmen natuurlijk een vrolijk item op een ouder wordend lichaam! Het water was heerlijk, zo'n 21 graden! 

De terugweg: Donderdagmorgen vertrek voor de reis door de kanalen via Holwerd, Dokkum, Birdaard, Bartlehiem naar Leeuwarden waar overnacht werd in de Prinsentuin die 's avonds nog druk bezocht werd jongelui waarvan enkelen vreselijk hun best deden om op te vallen. Vanuit de Prinsentuin was er nog een rondleiding door een stukje Leeuwarden met een Gids die enkele leuke verhalen vertelde wo. iets van de Oldehove, de Waag, het ontstaan van Leeuwarden en nog veel meer. Er werd oa. een stukje Nieuwstad belopen. Er is wat beeldmateriaal van, zie de linken!

We waren na 11 uur terug, snel een biertje en op bed, klaarmaken voor de laatste dag! Na enkele fotoverzoekjes te hebben ingewilligd gingen we om een uur of 9 weg. Door de smalle bruggen van de Prinsentuin wat overigens prima werd gedaan door onze schipper Tom met hulp van zijn matroos Karin die heel wat meters aflegde tijdens het passeren ervan! Het schip voor ons raakte met de mast een brug. De reis ging verder voorspoedig, we waren ongeveer 11 uur nabij Franeker waar de schepen even zouden liggen en klaargemaakt zouden worden voor weer een andere trip. We werden vanaf de kade opgepikt door de pendelbus die ons naar Kimswerd bracht waar de auto's stonden. Daar was enkele dagen terug al gesignaleerd dat enkele auto's vast stonden, daarvan waren op de boten al de sleutels gevraagd en de organisatie zorgde ervoor dat de probleemauto's verplaatst waren, ook de onze. Sleutel dus ophalen en terug naar huis, einde van een prachtige week!



Je moet zo'n week niet zien als alleen maar wandelen of fietsen, het varen en zeilen is ook een belangrijk onderdeel van het geheel. We hebben zeker 24 uur gevaren deze trip! Ook wordt van de deelnemers verwacht dat ze meehelpen met de dagelijkse dingen zoals afwassen, schoonmaken, ontbijt klaarzetten etc. etc. Het verhoogd het 'Wij-gevoel' op de boot en niet onbelangrijk: het scheelt in de kosten om deel te nemen aan deze trip. 

Bijzonderheden deze tocht: Enkele uren vastgezeten op een zandbank, zeehondjes gekeken die op een zandbank lagen, de heerlijke regenbui op Ameland en de onweersbui op Texel (Met spoed weer naar de finish gegaan!), de heftige deiningen tussen Texel en Ameland die voor enkele zeezieke deelnemers zorgden, een viskraampje onderweg van de organisatie en voor ons de ontmoeting met Hillie Gielstra en haar man op Ameland. We mochten ze even het schip laten zien, erg leuk dat ze even kwamen. 

Gebruik van de drone: Het mocht lang niet overal en ook de wind was soms te hard maar we hebben enkele beelden kunnen maken op een paar eilanden. De beelden ervan worden verwerkt in de filmpjes en fotoalbums. 

De tocht hebben wij ervaren als heel speciaal, een unieke belevenis, maar voor ons best wel druk. We stonden constant met de camera's  klaar. De ruimte die we hadden op de slaapkamer was ook te krap voor alle apparatuur te huisvesten maar het is gelukt. Verder zat alles heel goed in elkaar, complimenten voor de organisatie 'Friesland Beweegt' die dit jaar begonnen is het evenement een andere naam te geven. De 'Eiland 5-daagse' heet vanaf volgend jaar definitief 'Waddentrips'., dat dekt de lading beter aldus oprichter Eric Lansu. Respect ook voor alle vrijwilligers die er zichtbaar lol in hadden en erg lief en gezellig voor de passagiers waren! Ook onze gastvrouw Hennie was een topper! Ze stond de hele trip voor je klaar en niets was haar teveel! Bedankt ook nog vanaf deze plaats!!

De linken druppelen vanaf zondag door op onze site, we hopen dat ze er binnen 14 dagen allemaal op staan. Hou de site dus in de gaten!!

Nogmaals: Organisatoren BEDANKT! Het was fenominaal!!

(Zie ook verslagje deel 1...KLIK HIER)
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten