zondag 19 november 2017

18: Bantega spoketocht
Bantega  18 November 2017: Dit jaar liepen we in Januari mee tijdens de wintertocht van Bantega. Het was bar en boos toen met hevige natte sneeuwbuien en een harde wind! We vonden de route daar boven verwachting, altijd gedacht dat er alleen maar kale wegen zijn maar er waren genoeg leuke weggetjes daar! Met de organisatoren praten we toen ook al over de spoketocht die in November zou worden gehouden. 


FILMLINK KLIK HIER   (Ruim 13 minuten)          

FOTOLINK KLIK HIER  (107 foto's )  


GEEN FLAL-tocht

Daar hadden we wel zin aan al was het wel op een dag dat we een FLAL-tocht mee wouden doen Maar beiden zou ook kunnen, er zat tijd genoeg tussen. Maar de FLAL-tocht hebben we geannuleerd door een beginnend griepje van ondergetekende (A) en we besloten daarom niet de regenbuien 's morgens te trotseren voor die FLAL loop. Alleen dus de 'Spoketocht'! Moest Meintsje wel meesleuren omdat die nog bang is voor spoken.

Bantega....18.11.2017: Spookdorp!!
Er hadden zich vooraf al zo'n 350 spookliefhebbers aangemeld voor de tocht en dat betekende dat de tocht helemaal vol zat! De start was vanuit café 't Alde Weintsjil te Bantega en er werd in groepen gestart van zo'n 8 personen. Kinderen beneden de 12 jaar mochten nog niet meedoen omdat het verleden leerde dat deze leeftijdscatagorie vaak al begonnen te huilen bij de eerste act. 

Meintsje (Mijn privé spook) en ik waren ruim voor half 7 's avonds aanwezig om ook al wat filmopnames te maken in en om het café. De groepen startten om de 6 minuten en na enkele groepen te hebben afgewacht gingen we met groep 3 mee het avontuur tegemoet!  Op pad voor 8 bange kilometers waarna we na afloop met een busje weer naar het café zouden worden gebracht. 

Donker en drassig terrein

Er was onderweg heel veel te zien, de Oranjevereniging had kosten nog moeite gespaard om er een prachtige avond van te maken. zo'n 40 a 50 spoken lieten de mensen vaak schrikken en griezelen Er werd veelal gelopen over privé gebieden en het terrein was soms erg zwaar en nat. Maar dat past wel een beetje bij zo'n tocht. Gelukje: Na een wisselvallige dag met enkele pittige buien was het 's avonds droog! 
Enkele fragmenten van onderweg:  

Een groot deel van de eerste kilometers ging over drassig weiland en door rietkragen met hele smalle paden daartussen. Sommige stukken liep je tot de enkels in de blubs. Daarnaast was het spookachtig donker al hadden wij wel wat lampen bij ons voor de video opnames natuurlijk, lampen waren verder verboden. Een ander stuk route ging dwars door dennebomen heen, we liepen daar vaak met de rug naar voren. Het 2e gedeelte ging door het donkere Kuinrebos.

De organisatie had een heuse hangbrug gemaakt met een smal plankje daarop en 2 lage touwen om nog enigszins houvast te hebben. Dat was even lastig met de camera en het had niet veel gescheeld of ontergetekende had een deel van de route zwemmend afgelegd. Verder uitgeknipte containers op de route waarin een gezicht was 'geknipt' wat zichtbaar was door een ingebracht lichtje. We zagen vele spoken onderweg en ondanks dat je wist dat ze kwamen schrok je je vaak wezeloos. Opvallend was ook een 'kind' wat verlicht plotseling kreisend uit het water door de lucht vloog tot bijna boven de wandelaars. Prachtige constructie! TE veel om op te noemen eigenlijk, gelukkig hebben we veel beeldmateriaal gemaakt wat je maar eens even moet bekijken!

Op het einde van de route stonden busjes die bestuurd werden door (eindelijk) eens geen spoken! We werden weer veilig teruggebracht naar het café na een barre tocht van ongeveer 3 uren. De organisatie heeft een prachtige spooktocht in elkaar gezet waar liefst 400 mensen van hebben genoten! De organisatoren hebben op het laatste moment nog wat extra deelnemers toegelaten.

We moeten weer een jaar wachten maaaaarrrrrrr: 


Gelukkig hebben we de foto's nog!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten