zondag 22 januari 2017

21: Winschoten FLAL

FILMLINK KLIK HIER    

'De Lodewijk van Nassau-wandeltocht'

Winschoten:  Aanvankelijk zouden we het weekend van 21 en 22 Januari traditioneel naar Egmond voor de wandelmarathon maar doordat we volgende week voor een film- en fotoreportage naar de Noorderrondtocht in Groningen gaan (We lopen daar slechts stukjes mee en doen de rest met fiets en auto) besloten we om het dit weekend wat rustiger aan te doen. Geen verblijf dus in Egmond waar we bijna alle edities in de voorgaande jaren hebben meegedaan en ook de hardloopvariant heb ik (A) zeer vaak meegelopen.

Het was alweer de 8e wandeltocht van de FLAL in seizoen 2016/2017. 'De tiid hâld gjin skoft'!  Bij veel wandelaars beginnen de zenuwen alweer op te spelen ivm de 4-daagse van Nijmegen die over een klein half jaar alweer wordt georganiseerd...nummertje 101 alweer. Of we daar aan meedoen is nog zeer twijffelachtig. We hebben al vaak meegedaan en het nieuwe is er inmiddels wel af. Maar het blijft natuurlijk een fantastische wandelhappening. Maar nummertje 8 dus van de Flal dit seizoen. De 40 km. stond ook weer op het programma, vanaf 1 december waren er alleen de 25 en 35 km. te lopen. Wij gingen zoals gewoonlijk in de winter voor de 25 km.


Omdat het een FLAL-loop was moest de avond ervoor het hondje naar het pension en die was daar zoals gewoonlijk niet blij mee. Maar het gaat tegenwoordig redelijk, ze trilt als ze weggebracht wordt maar heeft het hoogste woord als we haar ophalen. Alles went ("....behalve een vent" zou Meintsje zeggen!). Of we het volgend seizoen weer zo doen moeten we nog even bekijken. We moesten een aardig stuk rijden dus 6 uur uit bed en 7 uur waren we onderweg.De 40 km. startte om 9 uur; de 25 kon  er een kwartiertje later achteraan. Vanaf Februari komt de 50 km. er weer bij; vanaf Maart de 60km.

Lekker op tijd weggegaan, Meintsje bleef bij de start van de 2 afstanden. Eerst door Winschoten heen, we liepen ook dwars door een winkelcentrum heen waar zelfs een pijl op de grond was vastgelijnd. In een mooi park ging ondergetekende even foto's nemen van de 40 km. lopers en die staan er bijna allemaal op. De 25 km. lopers zijn even verderop gefilmd ook in een parkje met een mooi trappetje waar je mooi bovenop kon filmen.

Prachtige wandeltocht weer van de FLAL, we hebben een filmpje gemaakt van zo'n 22 minuten, we konden er geen genoeg van krijgen. Mooi deel van de route was de beleefroute van de slag bij Heiligerlee.


Een stukje historie:

Op 23 mei verkeerde het Staatse leger in slechte toestand door honger en achterstallige soldijbetaling (een endemisch probleem in die tijd). Graaf Lodewijk wist ze echter toch nog een keer in de wapens te krijgen. Toen Lodewijk van Nassau vernam dat zijn tegenstander tegen hem optrok, wist hij zijn troepen toch te motiveren en stelde hen op bij het klooster van Heiligerlee. Het terrein bevatte drie heuvels (garsten), op één hiervan stond het klooster. De andere twee kunnen de garsten van Westerlee en Napels geweest zijn. Achter de heuvels verschanste hij het merendeel van zijn troepen. Voor de heuvel met het klooster liep een weg, tussen de heuvels bevonden zich kuilen ontstaan door turfwinning. Ook in deze kuilen werd infanterie verstopt. Tussen de weg en de heuvels bevond zich drassig land. De streek staat tegenwoordig nog bekend als Tranendal.
Met zijn ruiters ondernam Lodewijk van Nassau een aanval op het Spaanse leger. Arenberg, die van plan was op meer versterkingen te wachten, werd verleid de Staatse ruiters te achtervolgen. De Staatse ruiters lokten het Spaanse leger over de weg tussen de heuvels door. De Spaanse troepen kwamen hierbij terecht in het drassige terrein tussen de heuvels, waar ze een gemakkelijke prooi werden voor de Waalse huurlingen, schutters in dienst van graaf Lodewijk.

De rest van het verhaal moeten jullie zelf maar eens bekijken op Wikipedia, er was genoeg te zien op de beleefroute, oa. een prachtig beeld die een stervende Adolf van Nassau toont die ontfermt wordt door een Nederlandse maagd. Het monument dateert uit 1868. Prachtige beeld dat goed wordt onderhouden, het ziet er verzorgd uit.!

We hadden 2x pauze, 1 na zo'n 12 km. en de ander na 18 km. Veel snert te koop ook grote borden aan de finish. Er deden 318 wandelaars mee aan deze tocht.

We laten het hierbij dit keer, jimme moatte it filmpke mar efkes sjen!


Van donderdag 26 tot zondag 29 Januari gaan we filmen en foto's maken bij de Noorder Rondtochten. We proberen elke dag iets te plaatsen (Enkele filmfragmenten en wat foto's maar maandags en dinsdags monteren we de 4 filmpjes, van elke dag 1. Onze Olympus (voor foto's) gaat ook mee samen met de 2 filmcamera's. We verplaatsen ons met auto, fiets en lopend, lekker gevarieerd. Vier dagen wandelen is momenteel geen optie voor ons. Desondanks hebben we er heel veel zin aan, iedereen die meedoet heel veel succes!!!


(Eerste reportage donderdagavond ong. half 10 's avonds)


Ingezonden:   Winschoten de tellerlikkerstad(* teller is bord afkomstig uit het Duits) en likken is het bord tot op de laatste druppel schoonmaken want de Winschoters hadden vroeger geen afwasmaschine en ook geen afwasborstel dus alles ging na het tellerlikken zo weer de kast in greed voor de volgende dag ( volgens een overlevering door een oud Winschoter aan mij ter hand gesteld)


AH!!  2 Spelende wandelaars, het kind komt vaak boven tijdens een tocht!


Kabouter Meintsje op een grote boomstam!


De foto staat verkeerd om in de film, hierbij de goedmaker!