zondag 15 januari 2017

14: Bantega: Winterwandeltocht

Filmpje Wandeltocht:
                            
--------------------------------------------------------------------------------

Verslag:

Bantega:   Na een week geheelonthouding wb. wandeltochten was de honger naar een tochtje doen weer behoorlijk aanwezig!  er was keus tussen de jaarlijkse wandeltocht van 'De Trochsetters' wat aanvankelijk de bedoeling was maar prima 'sneupwerk' van Meintsje zorgde ervoor dat we naar Bantega gingen. Bantega ligt aan de andere kant van het Tjeukemeer en is voor ons maar 15 km. rijden. We zochten contact met de organisatie en maakten afspraken over het maken van een filmpje van de tocht.  Bantega ligt thans in de grote gemeente 'De Friese Meren'. Tot 2014 lag het dorp in de gemeente Lemsterland. Na de 2e wereldoorlog werd het buurtschap Echtenpolder omgedoopt in het huidege Bantega. Het inwonersaantal ligt om en nabij de 700 waarvan momenteel de bekenste Sjinkie Knegt is, de succesvolle shorttrekker.

De organisatie had er vorig jaar iets gezelligs van gemaakt met Muziek, koek en zopie, toneel onderweg en in de start- en finishlocatie was een gezellige braderie georganiseerd. Het leek dus hartstikke leuk daar eens een kijkje te nemen.


Ons verslag in vogelvlucht:
's Morgens gingen we 7 uur uit bed, 2 bakken koffie en even na 8 uur gingen we richting Bantega.....vol verwachting klopte ons hart! Half 9 waren we ter plekke, even een praatje hier en daar en wat filmbeelden nemen van de startlocatie en tegen 9 uur konden we vertrekken. Het eerste stuk was een kaal weggetje maar al snel kregen we veel moois voorgeschoteld. prachtige smalle paden, mooie panorama's, veel bruggetjes en mooie boerderijtjes kenmerkten de tocht. Het weer was steeds wel dreigend.

Aanvankelijk viel de winterse neerslag wel wat mee maar later op de route kregen we flinke natte sneeuwbuien over ons heen en vooral het stukje lamgs het Tjeukemeer was bar en boos.
Na 10 km. konden we genieten van een pauze met muziek. Het koor Sjongersnocht uit Bantega verwende ons met mooie liedjes. Op ons verzoek zongen ze het Fries volkslied ook, wij namen het op maar net bij het volkslied hadden we even storing met de camera. Dus later nog een stuk opgenomen en de resultaten kun je zien op ons filmpje. De buien op het laatste stuk, een lang kaal stuk naar Bantega zorgde ervoor dat veel wandelaars aardig afgekoeld aan de finish kwamen waar een leuke braderie was georganiseerd in het dorpshuis.

Het filmpje wat we hebben gemaakt is ongeveer 16 minuten en we hebben het filmpje getest op onze PC en mobiele apperatuur. Daar draaide het filmpje goed af. We horen onderweg vaak positieve reacties maar ook wel eens opmerkingen dat het filmpje blokkerig is of vastloopt. Hier en daar wat info ingewonnen over het plaatsen van filmpjes op You Tube maar meestal ligt het aan de eigen verbindingen van de mensen die hem afspelen thuis.


We hebben genoten van deze 2e...voor ons de eerste winterwandeling van Bantega!! Hulde aan de organisatoren die er een prachtige wandeltocht van hebben gemaakt!! Volgend jaar zijn we zeker weer vamn de partij!