zaterdag 14 februari 2015

14 Diever: TIGO

  

Helaas geen foto's!
Diever 14.2.2015
32e Winterkwartet
Vanuit Dingspilhuus
25km.

Alweer de 3e wandeltocht van het winterkwartet 2014/2015 van TIGO Steenwijk. Ditkeer vanuit het Dingspilhuis te Diever. TIGO, opgericht 1 December 1982, organiseert elk jaar wandeltochten vanuit dezelfde locaties maar er wordt eigenlijk nooit dezelfde route


gelopen. Veel herkenbare punten maar dus nooit precies hetzelfde als een eerdere tocht. Het winterkwartet bestaat uit tochten vanuit Havelte, Ruinen, Diever en de laatste op 14 maart:Giethoorn. Verder staat er op 25 April 'Kromkamps Lindepad' op het programma en van 5 op 6 juni de Kennedymars vanuit Steenwijk die ook op ons programma staat.

Maar nu dus....op Valentijnsdag.....Diever en wel zonder MIJN Valentijn! Die zat in de lappenmand met griep helaas. Diever...daarvan komt de eerste vermelding uit 1181 toen gesproken werd van Devere wat diep of laagte betekende. Aan de Brink ligt een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis. Het werd in 1604 gebouwd. De schulte was een soort van vertegenwoordiger, bode van het centrale gezag. Verder staat in het dorp korenmolen 'De Vlijt'. Verder is Diever een onderduikershol en een hunebed rijk. Op de Brink verder de romaanse Sint-Pancratiuskerk uit de 12e eeuw, één van de mooisten van Drente! Diever is ook de woonplaats geweest van politicus Hans Wiegel, voormalig commisaris van de koningin Friesland

Diever is ook bekend om de Shakespeareuitvoeringen die elk jaar zo'n 15000 toeschouwers trekken. Verder is Jan Kooistra er erg actief met hardloopwedstrijden 's zomers. Brinklopen en halve en hele marathons staan iedere zomer weer gepland namens sv Friesland! Verder is er natuurlijk een hele mooie natuur met veel bos waar wij bij bezoek aan mn ouders al 2x flink in verdwaald zijn. De eerste keer moesten we zelfs de bus terug nemen zover waren we afgedwaald!

Nog even over de tocht: Die was weer heel anders dan de keren ervoor, mooi hoe de TIGO-rianen elke keer weer iets anders maken van de tocht! Via het openluchttheater liepen we de Haarweg op, langs camping Diever en vandaar de bossen in. Heel veel bos gezien, maar ook open stukken en een enkel dorpje. Helaas zonder Meintsje vandaag die griep heeft. Voor alle lieve bezorgde reacties: Ze maakt het weer wat beter dan gisteren, komt wel weer goed. Ik heb ze 's avonds nog even een dropje gegeven... Toch een oplossing he...zo'n griepprik! Maar ik mocht vandaag met Ymie stage lopen (Geleerd hoe ik heerlijk relexed rustig een tocht kan lopen) en dat wat hartstikke gezellig natuurlijk! Ymie liep zonder Els, dus die had ook wel wat begeleiding nodig! Het weer was boven verwachting, terwijl een groot deel van het land bedekt was met wolken was boven Diever een heel groot gat in de wolken waar het zonnetje de hele dag wat doorheen scheen! Geluk dus, een aangenaam temperatuurtje, weercijfer een 10! TIGO bedankt voor het prachtige stuk Drente wat jullie ons hebben laten zien!!

Volgende week gaan we naar Hoogeveen met inmiddels een heel klein bruin laagje over ons gezicht...TOT DAN!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten