zondag 2 december 2018

01.12.2018: CD-Presentatie Grytsje Kingma


















(Klik op één van onderstaande teksten)



Filmlink van de presentatie   (Later deze week)
Voor foto's scroll naar onder na het verslag.



Heerenveen    Grytsje Kingma haar eerste 2 CD’s waren ‘Wjerlûd’ en ‘Wytfear’ en die vroegen natuurlijk om een vervolg! Zaterdag 1 December was het dan zover. De 3e CD ‘Sjong in nij liet’ werd gepresenteerd in de ‘Goede Herder Kerk’ te Heerenveen. Het is een CD met een verhaal, een project van jaren maar het resultaat mag er wezen!





Atze Bosch
De liedjes die op de CD staan zijn allemaal overgezet door Atze Bosch, een goede vriend van Grytsje. De liedjes zouden worden gezongen door Grytsje hadden ze afgepraat. Atze Bosch overleed eind 2011 en belofte maakt schuld: Grytsje ging met tal van medewerkers aan de slag om haar afspraak na te komen.  Er werd de tijd voor genomen, soms lag alles even stil maar mede door de inzet van technikus Dirk Overwijk werd het project steeds weer opgepakt! 

Medewerkers
De CD werd natuurlijk niet alleen door Grytsje gemaakt, naast Dirk Overwijk was ook Wil van Eekeren weer van de partij, een trouwe medewerker van Grytsje. Later sloot de voortreffelijke gitarist Jan Bartlema aan, terwijl violist Rob Faltin ook aan enkele nummers zijn medewerking gaf. Ook de pianisten Lammert van der Leij en Lars Mulder zijn op enkele nummers te horen.

Film en clips
De laatste opnames zijn in Juli 2018 afgerond. Daarna kwam de tijd van miksen en afronden en de datum voor de presentatie werd op 1 December geprikt. Grytsje vroeg ons voor film en foto's en daar gaven we natuurlijk graag gehoor aan. We deden al eens vaker wat voor Grytsje oa. 2 optredens in Terband en Veenhuizen en deze zomer hebben we met Grytsje ook eens een nieuwe weg bewandeld: het maken van enkele clips. Wel spannend want dat hadden wij ook nog nooit gedaan. We maakten een promootje voor de presentatie en van 4 liedjes een Clip. Twee daarvan ('Sjong in nij liet' en 'Nim my sa't ik bin') waren te zien op de beamer die Grytsje bij haar optredens altijd bij haar heeft. Ook 'De frede fan 'e greiden' is inmiddels afgeleverd. We hebben er beelden van het Nannewiid bij gedaan en zijn tevreden over het resultaat al zie je natuurlijk altijd verbeterpunten!

Uitreiking 1e CD

Grytsje had een programma van ruim een uur gepland met 12 items. Het zou een groot feest worden had ze vooraf gezegt en dat werd het ook. Voor ongeveer 100 aandachtige  bezoekers werd een aantal liedjes live ter gehore gebracht maar Grytsje vertelde natuurlijk ook van alles over het ontstaan en produceren van deze CD met zo'n bijzondere voorgeschiedenis wb. haar vriendschap en afspraak met Atze Bosch. Er waren veel familieleden en bekenden van hem op deze presentatie afgekomen waaronder ook Nynke Feenstra, een oud-oomzegger van Atze en zij mocht de eerste CD in ontvangst nemen. Ze voerde nog even het woord en was er erg van onder de indruk. Prachtig natuurlijk dat er jaren na het overlijden van je oud-oom nog zoveel aandacht aan hem werd besteed tijdens deze presentatie!


Live muziek
Er werden enkele liedjes live gespeeld: 'Al sil gjin nôt mear rypje'; 'Yn 'e skurte fan mem'; 'Hear, ik kom ta Jo' en het massaal meegezongen 'De frede fan 'e greiden' waar alle musici in mee speelden.  Tijdens de opening van de presentatie werd dus de titelsong 'Sjong in nij liet' getoond, een clip door ons gemaakt  en we voelen ons best een beetje grutsk daarop! De reacties op de 2 getoonde clips waren ook lovend....gaan we dus nog eens doen met alle dingetjes die we van de eerste clips geleerd hebben natuurlijk. Het was een hele mooie presentatie waarin Grytsje enthousiast en duidelijk veel over Atze Bosch en het ontstaan van de CD heeft verteld. Na afloop was er koffie, frisdrank en heerlijke cake en werd er nog even gezellig nagebabbeld en er werden natuurlijk al een aantal CD's gekocht!


Foto's en film
Het filmen had de prioriteit bij ons maar we hebben ook een aantal foto's gemaakt waarvan je de link kunt vinden bovenaan dit verslag. Ook zetten we daar de linken van de vooraf opgenomen clips bij, ze mogen nu na de presentatie openbaar.  Een filmcompilatie komt wat later, waarschijnlijk nog wel deze week.

Nogmaals: We hebben genoten van een hele mooie presentatie, heel leuk in elkaar gezet met veel variatie en informatie. Zie de film maar eens, deze wordt later gelinkt via deze site en die van Grytsje  











































Geen opmerkingen:

Een reactie posten