zondag 4 november 2018

03.11.2018: Pingjum 'Ljochtkuier'

FILM KLIK HIER   (Online)    

FOTO'S KLIK HIER  (Online) Pingjum  Twee jaar terug werd de eerste 'Ljochtkuier' van Pingjum georganiseerd. Met het oog op Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 wou men tot dit jaar Ljochtkuiers organiseren met als eindpunt en hoogtepunt deze tocht. De vorige 2 edities waren heel mooi, vele honderden lichtjes onderweg en het hele dorp deed mee. Overal versieringen en licht objecten, waar een klein dorp groot in kan zijn. De mooist versierde buurt kreeg ook nog een prijs na afloop! We hebben ons laten vertellen dat er een kans in zit dat de Ljochtkuier toch een vervolg krijgt, andere organisatoren zouden deze tocht willen overnemen. Het is te hopen dat dit gebeurd, zonde dat dit de laatste keer zou moeten zijn!!


Nummertje 3 dus, en die was zeker de moeite waard! We mochten weer een filmpje maken voor de organisatie en gewapend met 2 camera's en een drone gingen we richting Pingjum. De drone kon alleen buiten het dorp bij goed weer en voor zonsondergang worden ingezet dus niet tijdens de kuier. Even na half 5 dus op pad  zodat we nog tijd en een beetje llicht hadden tijdens de vlucht. De beelden zitten verwerkt in het filmpje...….  


Dan de tocht: De wandelaars startten in groepen. Voor de eerste start was de officile opening wat bezegeld werd met een kanonsschot! Meteen na de start van groep 1 gingen we ook weg omdat we niet snel achteraan wouden lopen door al dat gefilm. Onze impressie van de tocht:
We waren 5 uur al in Pingjum en eerst dus wat dronebeelden nemen van Pingjum. Helaas mochten we niet wachten tot donker want dat ongetwijfeld nog mooiere beelden gegeven met al die lichtjes. Met de drone zag je op de achtergrond ook het IJsselmeer nog. Daarna naar het dorpshuis waar we rustig nog even een hapje konden eten voor we aan het 'werk' moesten van onze 'chef 'Elske 😀.  De 14 km. lopers startten eerst in groepen, daarna de 8 km. lopers. Wij startten in de eerste groep van de kanjers van de 14 km. 
De start ging niet helemaal zoals gepland: Iedereen stond met de vingers in de oren op het kanonsschot te wachten maar er klonk nog niet eens het lawaai van een klapperpistooltje. Dus nog maar een keer...zelfde resultaat. Toen toch maar starten met dus nog onbeschadigde trommelvliezen! Daarna vielen we van de ene verbazing in de andere. Vooral in het dorp waren de mooie creaties veel en prachtig. 

We kregen oa. toegang tot een oude auto museum vlak bij de start. Daarna gingen we door de buurten die dit jaar prachtig waren versierd met als thema sport. De best versierde buurt was de Kerkstraat die een mooie prijs mocht ontvangen. de nummers 2 en 3 kregen een eervolle vermelding. In het filmpje kun je zien wie de prijswinnaars waren, ook de best geklede wandelaars.  Meer mooie objecten waren de fierljeppers, Maarten van der Weijden die uitzwom in Pingjum, de inmiddels bekende reuzenvlinder van 5 meter hoog, een Piemelfontein (Excuus voor het groffe taalgebruik), Prachtige paarden met al even mooie ruiters, trekkers die een weg belichten, prachtig versierde huizen etc etc. Jullie moeten het filmpje en de foto's maar bekijken.

Onderweg ook muziek van een accordeonist, een muziekkorps, een gitarist bij de oliebollenkraam en aan het slot een DJ. Onderweg ook verscheidene alcoholhoudende drankjes, warme chocolademelk, bouillon, er was warme worst en zelfs hadden de roetveegpieten pepernoten op de route gestrooid. 

We hebben genoten van een fanastische avond  Er gaan geruchten dat Witmarsum interesse heeft. we wachten af!!


Een grote pluim voor de organisatie, TIGE DANK organi-satoren en vrijwilligers en we hopen dat de tocht volgend jaar een 'doorstart' krijgt!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten