zaterdag 2 maart 2019

02.03.2019: Nijeberkoop 3e Struuntocht

FILMLINK KLIK HIER               FOTOLINK KLIK HIER


Nijeberkoop: Doelgericht Wandelen van Gretha de Vries organiseert in de aanloop naar de Nachtswalkerstocht (7 Juni 2019) ook dit jaar weer de zgn. struuntochten. De struuntochten lopen langzaam op in lengte en wie ze allemaal meeloopt zal geen moeite meer hebben met de Nachttocht. Vorig jaar werden voor het eerst struuntochten georganiseerd en was er nog niet zoveel deelname. Maar dit jaar is het tij gekeerd; de eerste 2 tochten trokken zo'n 400 wandelaars naar de start. De eerste tocht werd vanuit Oldeberkoop gelopen en de 2e vanuit Heerenveen waar een rondje Heidemeer en Kerkepad werd gelopen. De tochten zijn laagdrempelig en gezellig, bij de 2e was zelfs een stukje muziek op de route! 

Tocht nummer 3:
Dit keer was Nijeberkoop de start- en finishlocatie. Vanuit het gezellige Café restaurant Boszicht werd vanaf 9 uur 's morgens gestart tot ongeveer 10.00u. Je kon kiezen tussen 10 of 13 km., wij kozen voor de 13 km. Het weer was niet meer zo mooi als eerder in de week toen het volop lente was, het was wat frisser maar geen regen, eigenlijk goed wandelweer!

We waren al een week verkouden en zaterdagmorgen was dat eigenlijk nog niet over. Maar de struuntocht is lekker dichtbij en de afstand is ook te overzien dus wandelen maar! We hadden blikjes en ander metaal opgespaard voor Elly Leijstra vd Velde die dit spaart om geld in te zamelen tbv. onderzoek naar hersentumoren. Ze was met een delegatie uit Brantgum aanwezig en kon dit dus mooi meenemen. Veel respect voor haar wat ze er allemaal voor doet om beter onderzoek mogelijk te maken, in heel Nederland zijn verzamelpunten voor dit project! Later meer hierover (Zie ook https://www.facebook.com/actieElly/)


Prachtige tocht zoals alle struuntochten tot nu toe, mooie route waarvan een stuk langs de Tjonger en door de bossen rondom Nijeberkoop. Ook liepen we door het racecircuit van Makkinga 'De Prikkedam' waar we ook een pauze hadden onder het genot een consumptie van Doelgericht Wandelen. Ook was er EHBO aanwezig. Hartstikke leuk eens hier te kijken, je komt er vaak genoeg langs maar het was onze eerste keer dat we over het terrein liepen. Er was ook weer muziek, ditkeer van het duo Henk en Jouke Rinzema die ook bij de Nachtswalkerstocht speelden op een Orgeltje en een instrument met een naam die we even niet kunnen vinden; ze zouden eerst op het circuit van Makkinga spelen maar dat was niet toegestaan dus zochten ze maar een plekje aan de Tjonger daar waar de wandelaars een afslag over de brug namen. Aan de finish troffen we het wandelduo Els en Ymie na lange tijd weer eens waar we nog even gezellig mee nagezeten hebben. 
Vlak voor de finish werd onze Snowy gebeten door een loslopende hond die vergezeld was met baasje. Inmiddels is zoiets al meerdere keren gebeurd en we snappen niet dat de baasjes hun honden niet bij hun houden, ze kennen hun hond toch echt wel en dan laat je hem toch niet zomaar naar andere (kleine) hondjes lopen....we tillen Snowy ivv standaard maar op in zulke gevallen maar dan kun je ook op commentaar rekenen van andere hondebezitters! En dat terwijl wij haar altijd netjes aan de lijn hebben....


De 3e tocht was weer een succes: prachtige route met 500 wandelaars en een gezellige sfeer onderweg en bij de finish! Gretha en alle vrijwilligers bedankt voor deze prachtige morgen!! We zien alweer uit naar 6 April als de 4e struuntocht op het programma staat!Volgende struuntocht:

6 April 4de Struuntocht Oldeholtwolde 16 km en 11 km

Startlocatie: De Geele Bosch | Ottersweg 13 | 8477 AG Oldeholtwolde
Starttijd tussen 09.00 en 10.00 uur. Finishlocatie sluit om 15.30

Route: Vanuit de startlocatie gaat de route 3 km langs de meanderende rivier de Tsjonger met zijn prachtige weidse vergezichten. Tocht gaat verder naar het Parklandschap Oranjewoud, door de bossen, langs landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken. Al dwalend langs kleine weilandjes tussen de bossen richting Mildam, waar je op ontdekking door De Ecokathedraal! Via liefelijke kleine paadjes naar  Katlijk, waar je een kijkje kunt nemen in het  Sint Thomaskerkje in Katlijk terug naar de startlocatie. De 10 km route gaat vanaf de Ecokathedraal terug naar de startlocatie. Kosten € 3,50, kinderen tot 12 jaar zijn gratis!

Finishlocatie sluit om 15.30 uur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten